Waarom is endorfine zo lekker?

olifantjeLachen is gezond, dat weten we wel. Tijdens lachworkshops vraag ik aan mensen of zij weten waarom lachen gezond is.

Er is altijd wel iemand in de groep die weet dat er ‘een stofje’ aangemaakt wordt waar je blij van wordt. En soms weet iemand ook dat dit endorfine heet. Maar wat is nou de lol van dat stofje?

Kort gezegd zorgt endorfine ervoor dat je minder pijn en meer geluk ervaart. Endorfine wordt aangemaakt door je hypofyse op uiteenlopende momenten, zoals bij inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, chocola, liefde en een orgasme.

Waarom maak je dan endorfine aan tijdens een goede lachbui? Men zegt dat een minuut goed lachen gelijk staat aan tien minuten roeien op zo’n apparaat in de sportschool. Lachen is dus een enorme inspanning. Misschien komt er zelfs een gevoel van opwinding  en pijn bij wanneer je je bewust wordt van je op en neer klapperend middenrif (training van je six-pack).

Endorfine komt uit de samenstelling van ‘endo’ wat zoveel betekent als ‘van binnen’ en ‘morfine’ omdat de effecten lijken op die van morfine. Het is je interne apotheek die druk aan het werk is.

je kan natuurlijk ook flink sporten. Of een heerlijke vrijpartij hebben. Maar als je eens wil uitproberen hoe het voelt om zo te lachen dat je endorfine aanmaakt, vraag dan eens een lachworkshop aan of doe mee bij een van onze lachclubs, je bent daar altijd van harte welkom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *