De knop omdraaien

Kun jij dat, de knop omdraaien?

Soms zit je in zo’n gedachtestroom dat het moeilijk is om je hoofd naar iets anders te zetten. Je voelt je rottig en je kan even niet blij zijn voor een ander. Zoiets.

Alles komt in drieën

Alles komt in drieën zei mijn moeder vroeger altijd. Het goede, maar ook het slechte.

Toen ik net in mijn nieuwe huis woonde ging ineens van alles kapot. Van de auto ging niet alleen de uitlaat eraan maar nog veel meer waar ik het bestaan niet eens van wist. “Dat wordt een dure grap,” zei de garageman. Al vond ik het geen grapje. 

Het was een koude februarimaand en in mijn nieuwe huis zat een oude ketel die de kou niet meer aankon. Poef. Nog een flink kostenplaatje erbij. 

Op dat moment had ik nog een chalet op de camping waar al mijn spaargeld in zat. Ik wilde even wachten tot het voorjaar met de verkoop. Maar de kou was me te snel af. Alle waterleidingen bevroren en sprongen op de meest onmogelijke plekken. In plaats van geld over te houden bleek het geld te gaan kosten. 

En dat was drie. Ik werd er verdrietig en een beetje bang van. Hoe moest ik dat gaan betalen? Ik zag allemaal problemen en geen oplossingen. Of alleen hele dure.

Lachen

Op dat moment begonnen ook de lachworkshops weer te lopen. Ik moest op pad om andere mensen aan het lachen te maken. En dat bleek het ei van Columbus. De oplossing van al mijn problemen.

Huh? Door te lachen? 

Ja, door te lachen!

Omdat ik andere mensen aan het lachen moest maken, moest ik mezelf ook in die vrolijke staat brengen. Anders lukt het natuurlijk niet. Het is een keuze. Ook al is het maar voor een uurtje. In de auto mocht ik weer somberen van mezelf.

Maar wat bleek? Dat lukte niet. Na de lachworkshop reed ik in mijn geleende auto vrolijk naar huis. En op de een of andere manier werden de oplossingen aangedragen in plaats van dat ik me daar zorgen over hoefde te maken.

Ik besloot een tijdje een auto te leasen zodat ik rustig om me heen kon kijken hoe ik dat zou gaan oplossen. De monteur van de ketel kwam, rammelde wat, zei: “mevrouw, als ik geweten had dat het dit merk was dan was ik niet eens gekomen,” en het ding deed het weer. Niets meer aan doen. Het chalet is met hulp van de eigenaar van het park toch nog verkocht aan iemand die het ging opknappen. Ik kreeg er meer voor dan ik had verwacht, al was een flink deel van mijn spaargeld verdampt door de bevroren leidingen.

En zo kwam alles toch weer goed.

De knop om

Dus hoe draai je de knop om?

Lach. Besluit te lachen. Lukt het niet alleen lach dan met anderen. Of doe de opleiding tot lachcoach. Twee dagen lang lachen is een transformerende ervaring, dat beloof ik je.

Dit artikel komt als een van de kicks in deel 2 van Your Personal Kick in the Ass Coach. Heb je deel 1 al gezien? Kijk op www.kickasscoach.nl en bestel ‘m meteen. Af en toe heb je gewoon even een zetje of een andere kijk op de zaak nodig toch?

Dit bericht is geplaatst in Werk, leven en spelen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *