11 manieren om endorfinen aan te maken

Ken je dat gevoel? Dat je na een lachbui heerlijk ontspannen onderuit zat en je volkomen gelukkig voelde? Het duurt natuurlijk geen uren, maar eventjes is de hele wereld ok.

Dit wordt o.a. veroorzaakt door de endorfinen die ons lijf aanmaakt tijdens de lachbui. Endorfinen zijn signaalmoleculen die informatie overbrengen van de ene cel naar de andere. De informatie van de endorfine bestaat uit pijnstilling en een gevoel van geluk of euforie.

De productie van endorfinen wordt over het algemeen getriggerd door pijn of stress. Flinke fysieke inspanning geeft het lichaam ook ‘pijn’ waardoor het reageert met de aanmaak van endorfinen.

Een hele leuke manier om de endorfinen aan te maken is goed lachen. Wanneer je 3 minuten je mondhoeken op trekt dat geven je hersenen al de eerste signalen voor de aanmaak van endorfinen. Wanneer je 10 minuten goed lacht dan is het hek van de dam en voel je je fantastisch.

Naast het lachen zijn er meer mogelijkheden om de endorfinen in je lijf te activeren, waarvan je sommige misschien wel kent en andere misschien nog niet.Thuis starten met endorfine aanmaken? Doe de 12-delige lachcursus. Je betaalt geen 120 euro, mijn tijd krijg je cadeau!

Meer informatie >>

 


Wil jij je ook eenvoudig zo lekker voelen?

Hieronder vind je nog 10 andere manieren om endorfinen aan te maken.

Runners high

Hardlopers maken als ze goed lopen endorfinen aan. Wanneer deze productie enige tijd plaats vindt dan kan dit goede gevoel resulteren in een ‘high’, de zogenaamde ‘runners high’. Dit proces vindt ook plaats bij andere sporten waar grote prestaties geleverd worden.

Meditatie en gecontroleerde ademhaling

Tijdens zeer diepe ontspanning en bepaalde ademhalingsoefeningen worden endorfinen aangemaakt.

Zwangerschap

Vanaf de derde maand van de zwangerschap wordt door de placenta endorfine afgescheiden. Er wordt onderzocht waarom dit fenomeen plaatsvindt. Vooralsnog lijkt het te zorgen voor een sterkere binding tussen moeder en kind en een praktische uitwisseling van endorfinen – voedingsstoffen.

Acupunctuur

De naalden zorgen voor een pijnpunt waar het lichaam op reageert met de productie van endorfinen. Mensen die zichzelf extreme pijnen bezorgen (denk aan de verhalen van fakirs en mensen die naalden en pennen dwars door zichzelf steken) creëren een extreme productie van endorfine. De spijkerbedden kennen een moderne variant, de spijkermat, die voor iedereen veilig te gebruiken is.

Massage

Door de aanraking en het wegwrijven van de pijnpunten in het lichaam wordt de aanmaak van endorfinen getriggerd.

Alcohol

Een oud gezegde is: “1 glaasje rode wijn per dag is goed voor ’t bloed”. Kleine hoeveelheden alcohol zorgen voor een aanmaak van endorfinen. Grote hoeveel daarentegen werken dit juist weer helemaal tegen.

Chocola

Bijna iedere vrouw kent de honger naar chocola juist voorafgaand aan of tijdens de periode van ongesteldheid. De smaakervaring van chocola stimuleert de endorfinen in het lichaam. Let wel: donkere chocola van 68% of 75% heeft een beter effect dan de melkchocola die we meestal nuttigen.

Chilipepers

Deze hete pepers zorgen voor een pijnprikkel die onmiddellijk endorfinen oproept. Hoe heter de peper, hoe groter de tegenreactie. Ook tot op zekere hoogte. Niemand reageert hetzelfde en een te grote pijnprikkel kan ook hier het tegenovergestelde effect hebben.

Ultraviolet licht

Dit licht schijnt een goed effect te hebben op de aanmaak van endorfinen. Echter mensen die te lang onder de zonnebank liggen bereiken het tegenovergestelde, net als overmatig alcoholgebruik.

Sex

Sex, net als sporten, zorgt voor een grote aanmaak van endorfinen. Omdat het over het algemeen een heel plezierige ervaring is treed daarna een enorme ontspanning op.

Wie weet wat er gebeurt als je na het hardlopen met je glaasje wijn naar boven loopt voor een heerlijke vrijpartij onder de zonnebank op je spijkermatje terwijl je een gierende lachbui krijgt?

Meer endorfinen

In mijn boekje “Lachen zonder reden” schrijf ik o.a. ook over endorfinen. Je kan het gratis downloaden als je het lachnieuws aanvraagt. Er is geen risico. Afmelden is net zo eenvoudig als aanmelden.

Wil je endorfinen voelen? Doe eens mee bij de lachclub en ervaar zelf hoe het werkt.

Opleiding

Twee dagen lachen zorgt voor een endorfinestroom die zijn weerga niet kent. In twee dagen ben je van binnen helemaal opgeschoond, fit en fris en kun je ook nog eens andere mensen leren hoe ze zomaar kunnen lachen. Meer info over de opleiding >>

Gerelateerd artikelen

11 antidepressietips, breng de glimlach terug op je gezicht

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap, Lijstjes & tips met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op 11 manieren om endorfinen aan te maken

 1. Rick Roos schreef:

  Hallo betty,

  Ik heb een raadsel van mijn vriendin,
  Het was vroeger niet leuk, maar nu wel, je moet risico durfen nemen, je kan het niet alleen en het stofje endorfinen word er door aangemaakt.

  SOS, help!

  Weet jij misschien wat het kan zijn?

  Ik hoor graag van je,
  Mvg,
  R.S.E. Roos

 2. levende geschiedenis schreef:

  Prima werk.

 3. Hannah schreef:

  Beste Betty,
  Ik ben Hannah Floor van het Gerrit van der Veen College in Amsterdam.
  Ik las vandaag uw artikel en daarna had ik het gevoel dat ik een lichtpuntje had gevonden in mijn, in het donkere gestortte, onderzoek. Ik ben bezig met een onderzoek naar de pijngrens die beinvloed kan worden door endorfine stimulerende activiteiten.
  Mijn eerste testdag is deze zondag en ik ben nog tegen een paar dingen aangelopen.
  Ik vroeg mij af hoeveel chocolade en chilipepers je moet eten om er zeker van te zijn dat de endorfine productie is gestimuleerd. Ook vroeg ik mij af hoe lang je moet wachten tussen het eten van de chocolade en het opnieuw uitvoeren van het experiment, want ik moet er zeker van zijn dat de productie al is gestimuleerd. Daarnaast vroeg ik me af welke hormonen er nog meer vrijkomen bij het eten van deze dingen, zodat ik daar rekening mee kan houden bij mijn conclusie.
  Deze drie kleine dingetjes kunnen mij echt enorm helpen!
  Ik hoop snel van u te horen.
  Vriendelijke groet,
  Hannah Floor

  • Saskia van Velzen schreef:

   Hallo Hannah,

   Ik moet zeggen dat ik geen idee heb van de hoeveelheden, wachttijden en andere hormonen. Deze website gaat over de lach en dat was de insteek voor dit lijstje. Het lijkt me een hele goede onderzoeksvraag en uiteraard ben ik heel benieuwd naar jouw resultaten. Heel veel succes toegewenst.

 4. Saskia van Velzen schreef:

  Hoi Betty,
  Dank je wel voor je reactie. Ik denk trouwens dat deze bij mijn vraag over het boek hoort, hahaha.
  Humor is iets wat het lachen aanwakkert. Het helpt ook bij het relativeren van dat wat we tegenkomen en zien gebeuren. Over humor zal een stuk gewijd worden in het boek, dat is zeker.
  Ik hou je op de hoogte. Vrolijke groet, Saskia

 5. Betty visser schreef:

  Beste saskia,

  Het was n kleine moeite, ik hoef daar niets voor te ontvangen. Leuk om elkaar te kunnen helpen, ik heb geen verhaal paraat over lachen. Ik weet wel dat humor, hoe staat dat tot relatie met lachen trouwens? Daar kan t mee beginnen toch? Mij vaak gered heeft. Tijdens mijn werk bij de politie kwam ik vaak in allerlei bizarre situaties terecht. Ook helemaal niet om te lachen! Toch borrelde er dan soms humor op in mn maagstreek die de situatie dan draaglijk hield voor mij, niet aan te sturen, gebeurde gewoon. Beetje rare zinsopbouw, hopelijk begrijpelijk voor je. Succes! Vriendelijke groet Betty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *