Enthousiaster leven in 5 dagen – Boek

Minder serieus

Maar gelukkiger leven

Een paar maanden geleden ontmoette ik Johan Driessens voor het eerst.

Een innemende, vrolijke en gezellige zuiderbuur uit Vlaanderen.

Op die avond wisselden wij onze boeken uit. En hier begint de grap.

Misschien heb je mijn boek Lachyoga gelezen. Als je het leest dan zie je in de index dat het opgebouwd is uit 5 stappen. De 5 stappen van SMILE.

SMILE_Saskia_van_VelzenDeze stappen staan voor:

  • Stop. Naast dat het staat voor je bewustwording van waar je bent wordt in het boek verteld over de achtergrond van lachyoga. Wat is dit nu eigenlijk voor kunstje?
  • Motiveren. Hoe motiveer je jezelf en motiveer je anderen om in beweging te blijven. De lachclubs en het geven van lachworkshops helpen je daarbij.
  • Inspireren. Waar motiveren het aanduwen is, is inspireren het voorbeeld zijn. Wat is jouw unieke bijdrage en hoe stel je goede doelen?
  • LOL. Dat is heel belangrijk bij de lach. Heb plezier, maak pret en doe dit vooral vol overgave. De 40 basisoefeningen helpen je daarbij.
  • Energie. Alles is energie. Wat investeer je en wat haal je eruit? Geef 100% en krijg 100%. Geld is ook energie. Hoe kun je geld verdienen met lachyoga?

Wat schetste mijn verbazing toen ik het enthousiaste boek van Johan begon te lezen?

Hij helpt je in dit boek met een methode. De methode SMILE.

Hahahaha.Hoewel we vergelijkbare inzichten delen doen we het op een hele andere manier. Zo heeft Johan ook andere betekenissen gegeven aan de letters van SMILE. Hele mooie betekenissen. Die wil ik graag met je delen. In het boek worden ze geïllustreerd met voorbeelden en zijn er per stap oefeningen opgenomen die je eenvoudig thuis kan doen.

SMILE_Johan_DriessensDe stappen van Johan om in 5 dagen enthousiaster te leven bestaan uit:

So what? Wordt je uitgedaagd als je deze vraag krijgt? Stel de vraag eens in het licht van je gedachten over een probleem. Als je daar “so what?” op loslaat dan krijgt het probleem een andere wending. Je kan anderen niet meer de schuld geven, je kan inzien dat het bij anderen erger is en bij jou eigenlijk nog wel meevalt en je zou kunnen denken dat het leven met of zonder probleem ook wel doorgaat.

Meer fun. Een lastige. We zijn vaak alleen nog maar in staat om echt plezier te voelen als we iets groots beleven, terwijl geluk, plezier en liefde vaak in hele kleine dingen blijkt te zitten. Richt daar je aandacht op. Johan nodigt ons uit om te leren spontaan meer plezier te hebben.

Ik ben verantwoordelijk. En niemand anders. Johan ontdekte dat mensen vooral als het gaat over enthousiasme naar omstandigheden, situaties, dingen en andere mensen wijzen. Daar kunnen ze zelf niets aan doen. Maar jij en ik weten dat dat anders is, toch? In zijn boek is daarvoor een mooie test opgenomen.

Lach meer. Stel je voor dat je drie keer op een avond dezelfde mop vertelt aan iemand. Na de tweede keer zullen ze je vreemd aankijken en de derde keer je er absoluut op wijzen dat dit al de derde keer is en je vragen of er misschien een draadje bij je los is. Maar als je een verhaal vertelt over hoe slecht het gaat op het werk dan zullen mensen met je meegaan en je steunen. Vertel je het nog een keer dan bevestigt men hoe erg het voor je is en als je het voor een derde keer vertelt dan zijn ze het roerend met je eens. Die vervelende baas ook. Herkenbaar? Wat dacht je ervan om dan toch maar eens te kiezen voor de eerste variant? De mondhoeken omhoog!

Energie. Deze stap delen wij van harte. Johan zegt dat enthousiasme puur energie is. Het gaat over gedrevenheid, passie, liefde en honger om dingen te realiseren. Alles wat in beweging is maakt ons enthousiaster. Energie zet ons in beweging en beweging creëert energie. Wil je meer enthousiasme? Breng dan je energieniveau omhoog door voldoende te slapen, naar de juiste muziek te luisteren, te bewegen en gezond te eten.

Ik raad dit boek van Johan van harte aan omdat we zoveel raakvlakken hebben. Meer lachen, meer energie en meer enthousiasme voor het leven zelf. Met alles wat het brengt.

Als je het gelezen hebt, laat je dan weten wat je er van vindt?

Dit bericht is geplaatst in Boeken & verhalen. Bookmark de permalink.