Geluk in de zorg

inhoudsopgave Geluk in de ZorgPieter van Haren schreef het boek “geluk in de zorg” wat werd uitgegeven in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ. De missie van de VGZ is: “werken aan een gezonder Nederland, elke dag weer”.

Door een rapport in 2006 ‘Gezond Geluk’ werden zij geraakt. Niet de ziekte of het probleem werd centraal gesteld maar het geluksgevoel van mensen. Een aantal jaren onderzoek, voortbordurend op deze stelling, leverde mooie inzichten op.

Samen met ‘geluksprofessor’ Veenhoven bedachten ze de GeluksWijzer. Je kan hier gratis aan meedoen en je eigen geluk meten. Meteen doen natuurlijk!

Het boekje promoot geluk als doel van de zorg, in plaats van alleen een fysieke zienswijze waarbij pillen een oplossing zijn van een probleem. Ik kan absoluut aanbevelen om dit te lezen. Je kan het boekje bestellen op www.gelukindezorg.nl, 10 euro is geen geld.

“Geluk in de zorg” wordt afgesloten met 35 wetenschappelijke geluksinzichten. Daarvan heb ik voor dit artikel voor jou een selectie gemaakt. Start meteen met je gelukkiger voelen!

#4 Wie gelukkig is in zijn werk, maakt zijn partner ook gelukkig

Teveel mensen doen niet het werk dat ze leuk vinden. ‘Geef mij werk dat ik leuk vindt en ik werk nooit meer!’ Als werk als spelen voelt, als je op je werk plezier kan maken, als je werk je uitdaagt om meer uit jezelf te halen, dan wordt je een gelukkiger mens. Dit kan niet anders dan een effect hebben op je welzijn thuis.

De lachworkshop geven we veel aan bedrijven, om teams weer of meer met elkaar te verbinden. Als mensen deze energie mee naar huis nemen en daar doorlachen met hun partner dan kan het niet anders dan dat ook die verbinding verstevigt.

# 5 Geluk maakt gezond

In het boekje wordt er niet naar gerefereerd, maar op deze website heb ik al een aantal artikelen geschreven over de onderzoeksresultaten van Dr. Lee Berk van Loma Linda University. Hij houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met onderzoek naar de positieve effecten van lachen, een uiting van geluk.

In het laatste artikel staan heel wat voordelen genoemd die hij ontdekte, waaronder dat het een boost geeft aan je immuunsysteem, het niveau van je stresshormonen verlaagt, pijn vermindert, je spieren ontspant en hartkwalen voorkomt.

# 16 Drie manieren om je onmiddellijk beter te voelen

1. Knuffel

Ik heb zelf een periode Free Hugs gegeven, gewoon omdat het zo heerlijk is om te knuffelen. Je maakt op dat moment oxytocine aan, een hormoon die je helpt je kalmer, blijer en minder gestrest te voelen.

2. Glimlach, ook al meen je het (nog) niet

Tja, dat is waar de lachwinkeliers van de Lachwinkel altijd op aansturen en wat beoefend wordt in alle lachclubs. Daar zeggen we “fake it until you make it”. Je maakt namelijk gebruik van het bijzondere fenomeen dat je je lichaam voor de gek kan houden. Die heeft helemaal niet door dat het niet echt is, of nog niet helemaal gemeend. Dus gaat lekker endorfine aanmaken en het zorgt ervoor dat zelfs je gedachten al positiever worden.

3. Denk terug aan blije tijden

Door je aandacht te richten, door te kijken naar wat je wel wil en niet naar wat je niet wil, door terug te denken aan leuke dingen in plaats van ellende, wordt je blijer. Je emoties volgen je gedachten. Wat je denkt is een keuze.

Wil je meer tips? Lees dan de 21 tips voor de hele dag een glimlach

#25 Lach en leef langer en gelukkiger

De Lachwinkel op het lijf geschreven. De lach als insteek naar een goed gevoel, naar plezier, vreugde en geluk. Er staat ook een mooie quote in: “Een lach heeft hetzelfde effect als tweeduizend chocoladerepen.”

Dat laatste is trouwens, ook door Lee Berk, anders aangetoond. In zijn laatste presentatie (binnenkort een blog daarover) toonde hij grote overeenkomsten aan tussen de lach en chocola. En dan niet alleen het eten van chocola, zelfs het denken aan chocola had al effect.

#33 Zingeving maakt gelukkig én gezond

“Mensen die een hoger doel nastreven en hun leven betekenis geven door goed te doen, zijn over het algemeen gezonder dan degenen die gaan voor snelle bevrediging.”

Dit herken ik volkomen. In het begin, toen ik net het lachen zonder reden had ontdekt, ging ik vooral op pad omdat ik het gewoon leuk vond om te lachen en dit te delen met mensen. Gaandeweg kwam de diepgang. Meer kennis, maar vooral een hoger doel nastreven bleek voor mij bijzonder motiverend te zijn.

Alles wat ik nu doe, waaronder de Lachwinkel, draait om mijn visie. Die visie is dat ik geloof dat iedereen het geboorterecht heeft op geluk. Je hoeft het niet te verdienen, je hebt er recht op omdat je er bent. Ik doe er alles aan wat in mijn macht ligt om mensen daarnaar toe te brengen. De lach, die we vanuit de Lachwinkel verspreiden, is daar een belangrijk instrument in. op www.voeljeblij.nl kun je zien wat ik nog meer doe.

“I want to create a happier world by helping people to create their own happiness”

Door met die energie aan de gang te zijn, door alles wat ik doe te toetsen of dit aansluit bij deze visie, krijg ik meer energie, meer gedaan en voel ik me gelukkiger.

Echt, bestel het boekje op www.gelukindezorg.nl. Het zal je inzicht geven.

Dit bericht is geplaatst in Boeken & verhalen, Gezondheid & wetenschap. Bookmark de permalink.