Holy Laughter – de heilige lach

Lachen lijkt een banaal iets. We doen het allemaal tenslotte. Maar…

Babylach

Happiness is your own treasureDenk eens terug aan die keer dat je een baby’tje, misschien wel je eigen kind, voor het eerst een lachje zag produceren. Kun je je nog herinneren wat dat voor gevoel gaf?

Dat zenuwtrekje van zo’n klein mondje is ons heilig. We genieten er van en moedigen het kind aan om hiermee door te gaan. We kunnen niet anders dan teruglachen. Dat zit in ons brein ingegoten.

Wereldse lach

De lach is iets wat ons over de hele wereld met elkaar verbindt. Hierin zijn we gelijk. Op basis van achtergrond, cultuur, opvoeding en geloof kan het zijn dat je meer of minder lacht. Meer of minder hard, meer of minder warm, meer of minder hartelijk. Maar een lach blijft een lach.

Dat ontdekte ik toen ik in India was om de studie tot Laughter Yoga Teacher te volgen. De kern van de cursus duurde slechts 5 dagen. Met 29 nationaliteiten werden we in no-time een verbonden en bijzondere groep. Nog heb ik met een aantal mensen contact en ik weet dat ik altijd van harte welkom ben bij ze. In die 5 dagen zijn we tot (gekozen)  familie uitgegroeid.

Nu lachen

Een van de fantastische voordelen van lachen is dat je in het “nu” komt. Eckhard Tolle schreef er een ingewikkeld boek over. Tenminste, ik vond het ingewikkeld. Vele leraren zijn hun leven lang op zoek geweest naar dat geheimzinnige “nu”.

Totdat ik ontdekte dat ik door te lachen heel eenvoudig in het nu kom. Naast het lachen is er gewoon weinig ruimte voor iets anders. Hoe lekker is dat?

Lachgoeroe

Laughter Yoga MumbaiDr. Madan Kataria is een praktisch en nuchter mens. Toch is hij onze lachgoeroe.

Hij was een arts in India en schreef een artikel voor een wetenschappelijk tijdschrift waar hij hoofdredacteur van was. Dit artikel ging over de kracht van de lach.

Zoals het een goed arts betaamt deed hij grondig onderzoek, zoals er vele grondige onderzoeken over de kracht van de lach zijn uitgevoerd. En hij ontdekte iets heel bijzonders.

In die wetenschappelijke artikelen waar hij in dook ontdekte hij een artikel waarin het volgende werd verteld: Je lichaam kan het verschil niet precies onderscheiden tussen echt en neplachen. Dus, als je doet alsof, dan reageert je lichaam precies hetzelfde als dat het zou reageren als het echt zou zijn.

Met deze wetenschap kreeg hij een groep mensen zover om dit de testen en met hem mee te lachen. In een park in India ontstond zo de allereerst lachclub. Inmiddels zijn er meer dan 7000 lachclubs in meer dan 70 landen. We zijn de tel een beetje kwijt.

Heilig

Nee, Dr. Madan Kataria is niet heilig, al wordt hij India echt wel aanbeden als een goeroe, dat heb ik gezien. Maar de lach is absoluut heilig. Om op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel verbonden te worden binnen een paar minuten kan met de lach. Die verbinding is zo oud als de wereld en daarom heilig.

Jouw heilige lach

Wat is de heilige lach voor jou? Wanneer is het heilig? Of juist niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *