Humor is een lastig ding

Bij lachyoga leren we lachen zonder reden. En dat heeft een reden.

Positieve effecten van lachen

Begin jaren ’90 deed Dr. Madan Kataria onderzoek naar de positieve effecten van lachen. Door Norman Cousins, Patch Adams, William Fry en Lee Berk werd hier al eerder onderzoek naar gedaan. Zij kwamen allen tot de conclusie dat lachen gezond is.

Voor een wetenschappelijk tijdschrift dat Kataria in zijn beheer had onderzocht hij deze onderzoeksresultaten. Hij leerde dat lachen goed is voor je hormoonhuishouding, je maakt bijvoorbeeld het pijnstillende en pretverhogende hormoon endorfine aan terwijl je lichaam het niveau van het stresshormoon cortisol verlaagt. Je neemt meer zuurstof op waar met name je hersenen heel blij mee zijn, je geheugen blijkt krachtiger te worden.

Daarnaast is het niet alleen goed voor het fysieke aspect, maar ook sociaal en emotioneel blijkt lachen allerlei voordelen te kennen, zoals groepsbinding en positiever in het leven staan. Men kan gemakkelijker tegenslag hanteren.

De manier waarop

In de tijd dat Dr. Madan Kataria begon met de allereerste lachclub in India (in 1995) maakte hij gebruik van humor, precies zoals dit in alle onderzoeken die hij las werd gebruikt. In de lachclub werd dit gedaan door aan elkaar moppen te vertellen. Maar wat bleek, na zo’n twee weken, toen de groep al gegroeid was van 5 naar 50 man, kwamen ook de klachten. De moppen waren op zou je kunnen zeggen. En niet ieders gevoel voor humor is hetzelfde.

In dit filmpje kun je dat laatste heel goed zien. Humor is een kwestie van perspectief, lachen als reactie daarop dus ook.

De oplossing

Dr. Kataria ontdekte dit ook. Mensen haakten af doordat zij de grap er niet meer van in konden zien. Hij vond dat er nog steeds gelachen moest worden en daarom dook hij de geschriften weer in. Hij wist het zeker, er was een mogelijkheid om het anders te doen.

Hij ontdekte bij de onderzoeksresultaten iets magisch. Je lichaam herkent het verschil niet tussen echt of nep lachen. Zelf weet je het natuurlijk wel, maar je lichaam reageert op de beweging en het geluid. Dus ook als je doet alsof dan maakt je lichaam endorfine aan, het cortisolniveau gaat omlaag, je ervaart een krachtig groepsgevoel en je kan positiever tegen je problemen aankijken.

Hieruit is het fenomeen lachyoga ontstaan. De lach als oefening, als beweging en geluid, samen met de ademhaling. We lachen dus niet om een goede grap – alhoewel dat nooit uitgesloten is natuurlijk – maar we lachen om het lachen zelf.

Wil je ook leren lachen zonder reden? Doe dan mee met de tweedaagse opleiding tot Laughter Yoga Leader. Je leert precies hoe je kan lachen zonder reden én hoe je dit ook met andere mensen kan doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *