Interview door Valerie Delwel

Valerie deed een tijdje geleden een onderzoek naar de positieve effecten van lachen voor haar profielwerkstuk. Naast eigen ervaringen bij Wil Hendriks interviewde ze mij.

Lachyogi – Saskia van Velzen

Saskia-van-Velzen-lachtherapeutSaskia is 43 jaar en heeft aan de ene kant keurig via de MEAO en MBA nu VBA
afgerond. Vanaf eind jaren ’80 heeft ze in de administratieve sector van alles gedaan. Nu is ze al enige jaren hoofd administratie en personeelsfunctionaris bij een uitgeverij in Wageningen. Aan de andere kan heeft ze in 2000 zowel haar reikimasterschap als het hbo polyenergetisch therapeut behaald. Enige jaren heeft ze een eigen praktijk gehad en workshops en reikicursussen verzorgd. Nu verzorgt ze lachworkshops, het Lachcafé en Free Hugs. (deze mensen gaan met een groot bord met Free Hugs op straat staan en delen dus gratis knuffels uit red.)

Waarom heeft u voor dit beroep gekozen?

Het heeft mij gekozen. Ik was bezig en ik dacht dit moet ik gaan doen. Ik heb de cursus gelijk gedaan en het heeft me gegrepen. Ik vind dit zo ontzettend leuk. Het kwam op mijn pad en ik dacht: ‘Oh wat lollig. Laat ik maar eens kijken’ Dus het heeft mij een beetje gekozen.

En hoe kwam het op uw pad?

Het kwam door een mailtje van een vriendin die het tegen was gekomen en ik zei: ‘Hey, dat is grappig. Wanneer gaan we?’ En toen heb ik een cursus gedaan.

Lachte u sowieso al veel of bent u door het beroep meer gaan lachen?

Door dit beroep gaat het wat makkelijker dan dat het al ging. Ik vind lachen heerlijk om te doen en ik heb hiervoor allerlei alternatieve dingen gedaan. Het mooie hiervan is dat het zo simpel is. Het is niet zweverig, je staat niet met je handen te wapperen, geen hocus pocus. Je gaat gewoon lachen waardoor je je beter en gezonder gaat voelen en noem maar op. Dat hele simpele, daar houd ik van en dat vind ik fantastisch.

Bent u daardoor ook die free hugs gaan geven?

Dat heeft een andere oorzaak. Dat was een oefening ergens anders vandaan. Ze zeiden ‘ga daar maar met een bordje staan en kijk maar wat het met je doet’. Dan is er eerst een grens en dan is het spannend, want dan komen ze naar je toe en wat willen en zeggen ze dan? En dat is zo leuk en dan blijf je daar na twee uur met een grijns van oor tot oor te staan met pijn in je kaken van het lachen, omdat het zo mooi is om te doen. Dus daarom doe ik het vaker, omdat ik daar heel blij van word en ik zie dat mensen daar blij van worden.

En wat voor reactie zie je dan bij die mensen?

Ze krijgen een glimlach op hun gezicht. Lang niet iedereen knuffelt, maar ze lachen wel. En dat is ook fantastisch.

Is er een verschil te zien in de mensen voor en na de workshop?

Mijn workshops zijn veel bij feestjes, dus die zijn heel actief en snel. Wat ik zie, is dat er heel veel contact ontstaat tussen mensen. Soms is het er al en dan is dat niet zo nodig, maar soms is er nog niet zoveel contact en dat ontstaat dan tijdens zo’n workshop en daarna wordt er dan veel meer gekletst en meer contact gemaakt.

Denkt u dat lachen goed voor je is?

Ja, ik denk het wel. Sowieso als je samen hebt gelachen, maak je daarna veel minder makkelijk ruzie, want daarna ben je vriendinnetjes geworden of vriendjes geworden. Dus voor bedrijven vind ik dat mooi, omdat dat voor de teambuilding heel goed is. Als je als team samen kan lachen, heb je meer voor elkaar over, ben je behulpzamer naar elkaar toe en zul je veel minder elkaar afvallen en ruzie maken met elkaar. Dat vind ik eigenlijk een van de allermooiste dingen. En daarnaast is het ook gezonder. Je voelt je lekkerder en prettiger en als je je lekker voelt kan je ook weer aardiger zijn.

Hoe wordt lachyoga meestal door de mensen ervaren?

Soms ben ik uitgenodigd als de verrassing en dat vind ik een beetje eng. Er zijn dan mensen die er echt geen zin in hebben, want die zitten daar dan gewoon niet op te wachten. Vaak doen ze later wel mee. Ik geef mensen vaak de ruimte om af te haken als ze dat willen. En meestal haken ze dan ook wel weer in. Achteraf hoor je dan wel ‘het was toch wel heel leuk’ of ‘het was toch anders dan ik had gedacht’.

Wat voor soort mensen doen meestal mee aan deze workshop?

Echt van alles. De mensen die zich aanmelden staan meestal wel open om te lachen, die dit als experiment zien of gewoon zin hebben om te lachen en in ieder geval bereid zijn om te kijken wat er gebeurt. Ook bij teambuilding is het af en toe een verrassing. Daar is het ook maar de vraag of ze er op zitten te wachten. Toch vinden ze het vaak leuker dan ze dachten. Maar het is echt van alles wat. Iedereen kan lachen.

Is er ook nog een verschil tussen mannen en vrouwen?

Het verschil is niet zo groot, mannen en vrouwen lachen allebei of ze doen het allebei niet. Maar vrouwen lachen iets sneller, zijn iets toegankelijker, zeker naar elkaar, want dat kennen ze. En dat is van vroeger al, als ze klein zijn gaat dat al makkelijker. De vrouwen noemen het ook vaak de ‘slappe lach’ en de mannen de ‘lachkick’ heb ik gehoord. En dan is het ineens wel oké. De slappe lach doen ze niet aan, maar een lachkick kan wel. Krom staan van de lach, met je benen gekruist, dat kennen mannen ook niet. Dat is echt een vrouwending.

Is er ook nog een verschil in leeftijden?

Bij jonge mensen, zeker in de leeftijd van 15 tot 20, is het moeilijk. Zeker bij de groepen bij elkaar, omdat het nog wat ongemakkelijk is en ze denken ‘doe ik niet raar’. Dat maakt het vaak heel moeilijk dat is een lastige leeftijd om deze oefeningen te doen, omdat je dan toch een beetje je grenzen verkent en die grenzen worden daar al wat bewaakt en juist niet overgegaan om veilig te blijven in de groep.

Heeft u ook een andere aanpak voor verschillende groepen?

Nee, ik zie wel wat er komt. Het hangt van de groep af, want iedere groep is anders.

Vinden mensen het vaak moeilijk om zomaar te gaan lachen?

Dat blijkt mee te vallen. Soms is het wel dat mensen verwachten ‘ik lach niet zomaar’ of ‘ik lach niet nep’ en toch kunnen zij dat ook.

Zou het ook nut hebben dit vaker te doen?

Ja zeker. Je kunt zo veel sneller lachen, je maakt sneller contact en je krijgt er meer energie van.

Zou u verder nog iets willen zeggen?

Gewoon lekker veel lachen. Het is gewoon leuk. En gezond, je gaat je er echt beter en gezonder door voelen en als je daar beter in staat, maak je ook beter contact en is de buitenwereld ook weer leuker om te zien.

Valerie Delwel

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *