Lachen is net als seks

LW-lachen-is-net-seksWij zijn seksuele wezens. Dat kan niet anders. De meesten van ons zijn op de wereld gezet omdat onze ouders seks hadden met elkaar. Onze kinderen zijn geboren omdat wijzelf seks hadden.

Seks een een natuurlijk gegeven. Net als lachen. Het zit in onze oergenen, in ons reptielenbrein.

Tegenwoordig echter gaat het kennelijk minder vanzelf. De lach bedoel ik. Volwassenen lachen gemiddeld nog maar vijftien keer per dag terwijl kinderen dit nog zo’n driehonderd keer doen.

In de jaren ’50 lachten we nog zo’n zestien minuten per dag, tegenwoordig gemiddeld nog maar zeven minuten. Ik weet niet wat de gemiddelden zijn als het gaat om seks, zou het echt zo bedroevend laag zijn?

We zijn ‘verworden’ door tv, internet, games en genoeg afleiding om ons heen. Daarbij nemen we ons leven bloedserieus en ons werk al helemaal.

Tijd dus om een los te komen, om vrijheid te ervaren. Sommige mensen wachten hiermee tot de vakantietijd. Eindelijk rust, eindelijk tijd. Maar die vakantietijd ligt al weer een maand of twee achter ons en de donkere dagen breken aan.

De beste tijd om iets te veranderen of weer op te pakken is NU.

Lachen is net als seks

De overeenkomsten tussen lachen en seks zijn dat je in beide gevallen endorfine en dopamine aanmaakt, dat het niveau van het stresshormoon cortisol verlaagt en dat je ‘pret’ hebt.

Het zorgt voor een gevoel van verbinding. Je deelt samen iets waar op dat moment anderen geen deelgenoot van uitmaken, je hoort helemaal bij elkaar. Herken je dat ook niet van de slappe lach met je beste vriend of vriendin?

Wat zou er gebeuren als je tijdens de seks de slappe lach krijgt? Dan voel je je echt verbonden :-)

Lachen is ook sociaal. Het zorgt ervoor dat we ons gemakkelijker kunnen bewegen in de maatschappij. Nu hebben we geen seks met iedereen die we tegenkomen, maar bijvoorbeeld bij de Bonobono apen is seks een middel om iets goed te maken, om het gezellig te maken, om plezier te hebben of gewoon omdat het er is.

Lachen is zelfs spiritueel te noemen, net als seks. Sommigen noemen het dan tantra. In het moment van het hebben van seks of middenin een goede lachbui ervaar je het “nu”. De zorgen voor morgen zijn even weg, de gedachten aan gedoe van gisteren en vroeger vervagen. Even is er helemaal niets behalve dat wat er “nu” is.

De lach beoefenen we in onze lachclubs. Nee, niet in nachtclubs. Dat is voor dat andere. Maar heb je zin om eens lekker een uurtje te lachen, doe dan gerust mee. En wil je nog meer lach in je leven brengen, doe dan de tweedaagse opleiding. Kun je meteen met nog meer mensen gaan lachen, hoe leuk is dat?

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *