Lachend leren

Vrolijk lerenZomerbaantjes en zomervakanties aan de kant. Het is weer tijd om te gaan studeren.

Bij de aanvragen voor de lachworkshops kunnen we het merken. Studenten moeten in hun nieuwe lesjaar weer contact gaan maken met anderen, ze moeten hun docenten leren kennen en ze gaan hun studie starten of oppakken.

Om te verbinden en een vrolijke noot toe te voegen worden wij nu vaak gevraagd om een lachworkshop te verzorgen.

Zo ga ik naar Rotterdam om tijdens de introductie-week te lachen met zo’n 150 studenten. Lachen is gezond. Dat weten we allemaal. Maar wist je dat ook beter kan leren van lachen? Hoe kan het dat zo’n leuke bezigheid je helpt om je beter te focussen en meer te onthouden?

FOCUS

Door te lachen kom je in het magische “NU”. Sommige mensen gaan om dit voor elkaar te krijgen uren, dagen, weken en soms maanden mediteren.

Stel je voor dat je maanden op een berg gaat zitten, je voeten gevouwen onder je, je handen op je schoot en je hoofd leeg.

Dat is misschien wel lekker maar schiet niet op. Terwijl je alleen maar simpelweg hoeft te lachen. Terwijl je hartelijk lacht vergeet je je boodschappenlijstjes, je denkt even niet aan de problemen van gisteren en je denkt er zelfs niet meer aan hoeveel je eigenlijk zou moeten onthouden. Je komt in het “NU”.

Nadat je in dat magische “NU” bent dan kun je je gaan focussen. Je kan je aandacht weer richten op daar waar jij het hebben wil, in plaats van dat je gedachten jou alle hoeken van de kamer laten zien en je gek kunnen denken.

ONTHOUDEN

Het is alsof de bewolkte lucht open trekt en er na het laatste schapenwolkje een heerlijke strakblauwe lucht overblijft. Je wordt helder van geest. En een heldere geest onthoudt het meest. Lee Berk van Loma Linda University doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de effecten van lachen. En ontdekte dat mensen die lachen, vrolijk zijn, meer kunnen onthouden. Hoe kan dat nou?

In het onderzoek van Dr. Lee Berk wordt aangetoond dat door te lachen het cortisolniveau in je lichaam daalt. Cortisol zorgt voor stress en wordt onder normale omstandigheden normaal aangemaakt. Cortisol zorgt voor een afname van je geheugen. Maar door te lachen daalt dit niveau. Je ontspant en wanneer je ontspannen bent dan werkt je geheugen beter.

Verlagen van de bloeddruk zorgt ook voor ontspanning. Door te lachen verlaagt je bloeddruk. Ander onderzoek overigens toont aan dat mensen met een te lage bloeddruk juist een verhoging van de bloeddruk ervaren wanneer zij lachen. Doorbloeding van het lichaam wordt bevorderd door te lachen. Zo kan er meer zuurstof in de hersenen komen. Die hebben overigens sowieso al 25% meer zuurstof en energie dan het lichaam nodig om goed te functioneren. Deze positieve neuro chemische veranderingen maken dat het immuunsysteem beter werkt. Er werden zelfs veranderingen gemeten in de hersengolfactiviteiten (gamma frequentie) die helpen bij versterking van het geheugen en herinnering.

CONCLUSIE

Lach! Lach zoveel mogelijk. Met vrienden en vriendinnen. Met familie. Met jezelf. Heb je niemand om mee te lachen ga dan naar een lachclub. Of richt zelf een lachclub op. Neem gerust contact met me op als je daar meer over wil weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *