Serieus! Lachen is een serieuze zaak

Laughter is serious business! In de antwoorden op mijn vraag van een tijdje geleden schreven veel mensen het woord SERIEUS.

We zijn te serieus

Karin vraagt zich af of we niet allemaal te serieus geworden zijn. Hebben we nog wel redenen om te lachen en zo ja, willen of kunnen we dan nog lachen?

Een goede vraag.

Ik denk wel dat we met z’n allen te serieus zijn. Daarom is er deze tegenbeweging, lachen zonder reden, lachyoga, lachworkshop, lachtherapie, noem maar op.

Een paar weken geleden schreef ik een artikel dat teveel serieusheid zelfs gevaarlijk is. Het heeft namelijk te maken met stress. Door te focussen op schoonheid, op leuke momenten en op vrolijke mensen kun je ontstressen.

Lachen helpt daar enorm bij. Lachen zorgt voor vrolijke mensen en leuke momenten. Twee vliegen in een klap.

Schoonheid is een ander verhaal. Iets langer geleden schreef ik een artikel over de schoonheid van lachen. Iemand die krom ligt van het lachen is fantastisch om te zien maar niet persé mooi. Je gezicht loopt rood aan, zweetdruppels verschijnen wellicht en je gezicht vertrekt in een wanstaltige grimas. Toch vinden we dat ook mooi.

Er wordt te weinig gelachen

Lonneke ontdekt dat ze te weinig lacht. Ze vindt zichzelf heel serieus is en ze vindt dat jammer. Dus probeert ze meer te lachen.

Els, Agnes en Lia zijn het eens. Zij vinden dat er te weinig gelachen wordt. De boodschap is  dat we het gewoon moeten doen.

Agnes verwoordt het mooi:

Dat is juist wat mij over het lachen bezighoudt: hoe kan het, dat iets wat we allemaal kunnen oproepen, we (in ieder geval een grote groep mensen) gaandeweg ons leven steeds minder doen? Als ik mensen spreek die wel voluit zijn blijven lachen, ondanks alles wat ze meemaken, zie ik veel meer leven, meer vitaliteit. En eigenlijk geldt deze vraag niet alleen voor lachen, maar meer zaken zoals gezond eten, gezond denken, gezond bewegen, ….

Jezelf tegenhouden om voluit te lachen

Sommige mensen zijn niet alleen te serieus, die hebben het gevoel dat ze zich tegen laten houden.

Martijn heeft het idee dat hij wel wat remmingen heeft op voluit lachen en Piet vraagt zich af wat de mensen zullen denken. Maurice vraagt zich ook af waarom we ons er soms voor schamen?

Daarover maakte ik dit filmpje:

In de loop van de jaren heb ik genoeg mensen gehoord die zich op de een of andere manier schamen voor hun lach. De een lacht te hard, de ander hinnikt raar en weer iemand ander heeft een lelijk gebit. De enige reden dat we hier iets van vinden is omdat er ooit iemand is geweest die daar iets van zei, iemand die wij heel SERIEUS namen, en we zijn het gaan geloven.

Bij de lachyoga, de lachworkshops en lachtherapie doen we er alles aan om iedereen weer de lach voluit te laten ervaren. Niet tegenhouden, je mond wagenwijd open en je klanken laten horen.

De lach serieus nemen

Maurice vraagt zich ook af waarom we mensen die heel veel lachen vaak niet serieus nemen. Maarten focust op gezondheid.

Haha, hoe is het toch mogelijk dat lachen zo weinig serieus wordt genomen als gezondheidsmethode. Mensen slikken van alles om zich beter te voelen. Met de lach heb je een krachtig vermogen om  je lichamelijk en geestelijk beter te voelen.

Joke zegt dat het lang geleden is dat ze echt heeft gelachen. Mijn advies, kom eens naar de lachclub. Er zijn er genoeg in Nederland om ergens bij aan te kunnen sluiten. Op de website van Lach Instituut Nederland vind je een lijst met alle actieve lachclubs. Het helpt echt. Dus, stap die drempel over, zoek die leuke mensen op en lach!

Is lachen serieus goed voor je?

In een artikel van Welingelichte Kringen las ik dat lachen helemaal niet zo gezond is als wij denken. Door te lachen krijg je een optimistischer levenshouding. De conclusie van het onderzoek waar zij over schrijven is dat optimistische mensen korter leven omdat ze minder oog hebben voor de gevaren. Zullen we dit artikel maar niet serieus nemen?

Dit bericht is geplaatst in Werk, leven en spelen. Bookmark de permalink.