Werkgeluk komt niet vanzelf.
Hoe gelukkig ben je in je werk?
En hoe gelukkig zijn Nederlanders in het algemeen in hun werk?
Kantar TNS deed onderzoek naar werkgeluk in opdracht van Driessen.
(Onderaan het artikel staat een link naar het verslag in Medical Facts)
Cijfers van werkgeluk
Het blijkt dat 66% van de verpleegkundigen, leraren of ambtenaren helemaal niet zo gelukkig zijn met hun werkzaamheden. Of 34% wel. Tenminste, dat is wat andere mensen denken. Zelf vinden ze het minder vreselijk. Gelukkig maar.
Maar goed, als meer dan de helft van de werkende mensen niet gelukkig is op of wordt van zijn werk, hoe kun je dan zorgen voor meer werkgeluk?
Factoren van werkgeluk
Werkgeluk wordt bepaald door veel factoren. Een goede balans met thuis, leuk contact met collega’s en leidinggevenden, uiteraard de inhoud van het werk – laat een boekhouder niet metselen en andersom – en of je kan groeien in je werk bepalen onder andere het geluksgevoel.
Volgens mij is een groot deel van de lol een prettige samenwerking met collega’s. Als zelfstandige mis ik dat wel eens. Gelukkig mag ik nog steeds bij mijn oude werkgever ‘klussen’ en zie ik de collega’s van toen ook nog gewoon.
Doel van werkgeluk
Daarover is men in het onderzoek het eens. Door meer werkgeluk kunnen we beter presteren. Met name in die beroepen waar we creatiever en socialer moeten zijn. We gaan ons energieker voelen, we krijgen meer zelfcontrole, onze houding wordt positiever en we verbreden ons blikveld, aldus het onderzoek.
Ik denk dat het jammer zou zijn als beter kunnen presteren het enige doel zou zijn. Volgens mij zijn gelukkigere mensen niet alleen productiever, maar we kunnen ook beter problemen oplossen en zullen eerder kijken naar wat we zelf kunnen doen in plaats van te wijzen naar de ander.
Daarnaast bepaalt het werkgeluk mede ons totale welzijn. Als we gelukkiger zijn op of met ons werk dan zullen we dit thuis uitstralen en ook daar gelukkiger zijn. Je kan je voorstellen dat het voor het thuisfront leuker is om verhalen te horen over gekkigheid en plezier dan gezeur over wat er allemaal niet goed gaat.
Hoe creëren we werkgeluk
Hier laten we het onderzoek voor wat het is. Want over het creëren van werkgeluk doet die geen uitspraken.
Mensen die gelukkiger zijn op hun werk zullen meer lachen. Vanzelf samen lachen gebeurt over het algemeen pas echt als mensen zich veilig en vrij voelen.
Lichaam en geest staan met elkaar in verbinding.
Je kan een rotdag hebben en je lichaam voelt grieperig. Of je voelt je grieperig en je krijgt een rotdag.
Zo kun je dus ook je goed en gelukkig voelen en daardoor meer lachen. Maar je kan ook beginnen met lachen en je daardoor beter en gelukkiger gaan voelen.
Lachen voor werkgeluk
Daarom is een lachworkshop een goed idee. Je leert samen met je collega’s lachen zonder reden en je zal merken dat je na zo’n gekke, aparte, vreemde maar leuke workshop ook meer plezier in je werk kan ervaren.
De lachwinkeliers er zijn er voor je. Vraag vandaag nog vrijblijvend een lachworkshop aan en laat werkgeluk niet meer aan het toeval over.
Nu een gratis offerte aanvragen >>
Meer over de inhoud van de lachworkshop >>
In Medical facts lees je een compleet verslag van dit onderzoek