10 gouden tips voor een stralende lach op je gezicht

Deze stralende tips staan in willekeurige volgorde.

1. De zon

Ben jij ook weer heerlijk buiten geweest dit weekend? De kou eruit en de zon erin. De zon zorgt ervoor dat je vitamine D gaat aanmaken. Dit vitamine zorgt voor een betere werking van je immuunsysteem, sterkere botten en soepelere spieren. Een goed idee dus, naast dat het gewoon lekker is om de zon op je huid te voelen. Als je je zo goed voelt dan komt er vanzelf al een glimlach op je gezicht.

2. Rust

Voldoende rusten helpt je om fit en fris de dag door te komen. Als je fitter en frisser bent dan kun je beter reageren op de omstandigheden om je heen. Je hebt vast wel eens gemerkt dat als er iets onprettigs gebeurt wanneer je heel moe bent je minder goed kan reageren. Als je uitgerust bent dan kun je alle situaties beter het hoofd bieden en je kan gemakkelijker lachen.

3. Goed en tijdig eten

We waren op vakantie naar Mexico, jaren geleden. Na de lange vlucht naar Mexico City moesten we overstappen op het vliegtuig naar Puerto Vallarta. Na lang wachten bleek de vlucht overboekt en werden we naar een hotel gebracht. In het vliegtuig hadden we lang daarvoor de laatste maaltijd gehad en tijdens de uren op het vliegveld niets gegeten. Ik had geen trek maar honger! In het hotel zaten we aan de maaltijd waar we natuurlijk op aanvielen. Maar toen we moesten gaan betalen voor nog een drankje bij het eten omdat de luchtvaartmaatschappij er kennelijk maar een had gerekend werd ik op z’n zachts gezegd niet blij. Kennelijk was ik zo ‘duidelijk’ naar de bediening dat we snel wel te drinken kregen en niet hoefden te betalen.

Tijdig eten is belangrijk voor je bloedsuikerspiegel. Die helpt je je stemmingen en humeur te bewaren. En een goed humeur helpt voor een lach op je gezicht.

4. Vrienden

Lachen doe je niet alleen. Tenminste, niet zo gemakkelijk. Lachen is heerlijk met je vrienden. Samen tijdens een avondje uit of een dagje op stap. Soms worden wij lachwinkeliers uitgenodigd tijdens een vriendenweekend waar vaak al veel gelachen wordt. We kunnen dan echt los gaan, heerlijk.

5. Dankbaarheid

De Dalai Lama zei het prachtig. Je kan je blij voelen doe je door dankbaar te zijn. Je emoties kun je niet zelf sturen, dit doe je door middel van je gedachten. Je gedachten bepalen hoe je je gaat voelen. Dus blijheid kun je moeilijk expres gaan zitten voelen. Probeer maar eens. “Ik voel me blij, ik voel me blij…”. Hm, lastig. Terwijl als je dankbaar bent, zoals de Dalai Lama zegt, dan voel je je vanzelf blij worden. Waar ben je dankbaar voor? Maak eens een lijstje met 5 dingen. Ze kunnen groot zijn, klein zijn, dat maakt niet uit.

Ik ben dankbaar voor deze twee mooie mensen die me afgelopen weekend geholpen hebben bij het afnemen van het examen van de nieuwe Lachtherapeut Practitioners. Martijn Regelink heeft een hypnotherapiepraktijk in Raalte en Karin Stavast is gecertificeerd lachtherapeut en brengt de lach in haar werk in.

6. Verwennen

Wanneer is het voor het laatst dat jij je hebt laten verwennen? Dat je jezelf in de watten hebt laten leggen? Wat, nooit? Te lang geleden? Plan eens een dag in om jezelf te laten verwennen. Natuurlijk met dat wat voor je werkt. De een vind het heerlijk om bij een schoonheidsspecialiste ‘onder handen’ genomen te worden, de ander geniet van een dagje sauna en misschien wil jij wel liever een stevige boswandeling maken op een zonnige dag terwijl je eigenlijk op je werkt had moeten zitten. Nee, niet ziek melden. Gewoon vrij nemen. Maar niets is zo belangrijk dat het niet een dag kan wachten. Neem de tijd voor jezelf.

7. Lachen

Natuurlijk kan dit onderdeel niet ontbreken op deze website. Maar wist je dat lachen bijna te eenvoudig voor woorden is. De grote truc is dat je je blij gaat voelen door te lachen. Je hoeft daar dus niet op te wachten. Lachen kun je gewoon doen. Mondhoeken naar je oren, tanden laten zien en “hahahahaha” zeggen. Trek daarbij nog wat gekke bekken en doe het samen met iemand anders. Pret gegarandeerd.

8. Knuffelen

Het is aangetoond dat je een bijzonder hormoon aanmaakt tijdens het knuffelen, oxytocine. Het is bekend als ‘zwangerschapshormoon’, het hormoon dat zorgt voor de moeder-kind verbinding en het op gang brengen van de borstvoeding. Wikipedia zegt ook dat oxytocine ‘een centrale rol speelt bij moederbinding, vriendschappen en romantische relaties en sexualiteit.’ Een baby overleeft het niet of nauwelijks, of raakt zwaar getraumatiseerd, als het geen huid op huid contact heeft. Knuffelen is dus van levensbelang.

9. Nieuwe dingen doen

Wat herinner je je aan het einde van je leven? Dat zijn niet de dingen die voorbij gekabbeld zijn. Dat zijn niet de dingen die altijd maar hetzelfde waren. We komen echt tot leven als we iets nieuws beleven. Onze hartslag gaat omhoog, er ontstaat een prettige spanning en we zijn ‘in het moment’. Voor iedereen is de intensiteit anders. Ik doe heel graag nieuwe dingen en ik leer graag nieuwe dingen. Daardoor volg ik per jaar zo’n 5 cursussen of trainingen. Er is altijd iets wat ik nog niet weet en waar ik iets in kan ontdekken. Voor de meeste mensen is dat teveel en dit hoeft natuurlijk ook niet. Maar doe iets anders dan anders. Leer iets nieuws. Verzin iets geks. Leef. En lach.

Kinderen lachen gemiddeld zo’n 300 keer per dag, volwassenen ongeveer 15 keer. Kinderen beleven iedere dag wel iets nieuws. Ze zijn in het moment, ze spelen én ze lachen. Vanzelf. Dat kan jij ook. Doe maar eens iets nieuws :-)

10. Moppen tappen

Wat zijn jouw leukste moppen? Welke vertel je graag en waarmee krijg jij de lachers op je hand? Of luister je liever naar moppen waar je heerlijk om kan lachen? We hebben een brein die graag geactiveerd wil worden. Moppen helpen om de humor te bewaren, om het leven luchtiger te nemen en om onszelf te prikkelen anders te kijken. Zelf ben ik gek op sprookjes en kan ik de lol inzien van dit:

 

Maak een ander aan het lachen en heb zelf de meeste lol. Deel jouw favoriete mop in het commentaarveld hieronder. Tot lachs!

Doe mee met de conversatie

4 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Me laten verwennen en knuffelen staan op mijn verlanglijstje:). Er moet eerst weer iemand op mijn pad komen. De rest lukt me zeker wel.

  Gerard

  1. En ook dat komt goed Gerard, dat hebben we van ‘hogerhand’ gehoord :-)

 2. Hoi alle lachers, een mopje (de enige die ik kan onthouden) van de middelbare school. ik ben inmiddels 53.

  Hoe krijg je twee olifanten in een rood renaultje ???
  Deurtje open, hard duwen, deurtje dicht.

  Hoe zie je dat twee olifanten op bezoek zijn in een flatgebouw?
  Er staat een ….rood renaultje voor de deur.

  Ik onthoud dit omdat ie zo lekker dom is!!!!!!