Hinkelbaan naar pret

hinkelenPret hebben betekent een speelse geest hebben. Hoe meer pret je hebt, hoe speelser de geest. Soms lukt het niet direct om de lol ergens van in te zien. Om daar bij te komen is de hinkelbaan een prachtig hulpmiddel. 

Vroeger speelden we gewoon op straat. Ik was gek op het stoepkrijt waarmee we uitgebreide hinkelbanen konden tekenen. Die waren soms nog heel wat ingewikkelder en moeilijker dan de hinkelbaan in dit plaatje. Heb jij nog herinneringen aan hinkelen?

Met je ogen dicht kun je misschien nog voelen hoe dat was. Je gooide een steen om een van de vakken te blokkeren. Hier mocht je niet op springen. Je vriendin had ook al een steen gegooid op een vak, ook hierop mocht je niet staan. Wiebelend op een been, springend over de obstakels, kon je eindelijk uitrusten op twee vakken die nog naast elkaar vrij waren. Onderweg op de terugweg haalde je je steen op. Vaak op een been staand bukkend om hem te pakken, want je mocht er niet voorbij.

Stoepkrijt kost tegenwoordig niet veel meer. Maak weer eens een hinkelbaan en volg dan onderstaande stappen.

1) De eerste stap nodigt je uit om op een been te gaan staan. Het leven brengt je uit evenwicht en test je balans. Je geest moet anders gaan denken om je op de been te houden, er wordt van je verwacht dat je blijft staan. Om dat te kunnen doen stijgt het energieniveau in je lijf, je bent helemaal op je qui-vive.

2+3) Je begint het gevoel te krijgen dat je weer gaat spelen. Doe deze hinkelbaan vooral samen. Met je beste vriend of vriendin, of de kinderen van de buren. Spelen zit vol energie, samendoen, geen vierkant (of breedbeeld) scherm, frisse lucht, buiten zijn, op het andere been gezet worden en dikke pret.

4) Als je het jezelf ietsje moeilijker wil maken, spring hier dan op het andere been. Vaak zijn we geneigd te doen wat we kennen. We trekken onze sokken en schoenen altijd als eerste aan dezelfde voet aan, we zetten de eerste stap met hetzelfde been en we wiebelen het best op datzelfde bekende been. Spelen en pret zit in de uitdaging. Om iets anders te doen dan anders, om anders te presteren, anders te kijken en anders te beleven. Spring op het andere been.

5+6) Op een van deze twee vlakken is je steen terecht gekomen. Heb je de steen nog niet gegooid? Ga terug en begin overnieuw. Gooi de steen en probeer deze op vak 5 of 6 te laten landen. Je staat nu nog steeds op je andere ‘verkeerde’ been en je moet door. Het leven is vol uitdaging en de energie stroomt vanzelf nog iets harder door je lijf.

7) Je staat nog steeds op hetzelfde ‘verkeerde’ been. Kun je je nog herinneren dat er een hinkelliedje was? Hij gaat zo: “Hinkel de pinkel daar komen wij aan. We hebben geen kousen of schoenen meer aan. Met de handen op de rug. Hinkel de pinkel en dan weer terug.”

8+9) Hehe, even uitrusten op twee benen. Je kan een adempauze nemen en je evenwicht hervinden. Het is leuk om met letters te spelen. PRET staat voor? Mijn idee is dat PRET staat voor Prachtige Resultaten vol Energie en Twinkelingen. Waar staat PRET voor jou voor?

10) Jippie, je hebt het doel bereikt! Gefeliciteerd. Het is heerlijk om doelen te bereiken, resultaten te behalen en plezier te beleven. Nu mag je weer terug. Vergeet je niet op de terugweg je steen op te halen?

Ik hoop dat je dit doet. En dan hieronder vertelt wat je hebt beleefd. Ook ben ik benieuwd waar PRET voor jou voor staat.

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *