Lachen om een foutje

lightbulbABC van de lach kondigde ik in de mail aan met een verkeerde tekst, namelijk: Tips en trucs om te blijven laken. Foutje! Schrijffouten, spreekfouten, een foutje in een naam, een vergissing, we doen of maken het allemaal dagelijks.

Wist je dat in een foutje heel veel waarde kan schuilen? En je kan het natuurlijk altijd herstellen en je kan het zelfs groter maken, overdrijven. 

Wat doe jij als je een foutje maakt? Huil of lach je erom?

 

Drie suggesties om erom te lachen in plaats van te huilen.

1. De waarde van een vergissing is groot

Thomas Edison zei: “Ik heb niet gefaald. Ik heb 10.000 manieren gevonden waarop het niet werkt.” Trouwens, er waren misschien 10.000 manieren die niet werkten, maar tussentijds vond hij andere dingen uit die wel werkten. Naast de gloeilamp vond hij de kinetoscoop (een voorloper van de film), verbeterde hij de fonograaf en door een foutje in de techniek om gouderts uit ijzererts te scheiden creëerde hij een kalkoven die de industriële standaard werd.

2. Wanneer je een foutje maakt dan kun je het herstellen

Je maakt fouten waar je het bestaan niet van weet. Maar je omgeving zal je er vast op wijzen en dan kun je dit een volgende keer herstellen. Als je dat wil natuurlijk. Maar je maakt soms ook fouten waarvan je meteen weet, dit is fout!

Sander Nieuwenhuis verklaart in zijn wetenschappelijke tekst waarom we een foutje direct ervaren. Dit komt door de ERN (Error Related Negavitity). Je hersenen reageren op het moment dat je een verkeerde actie uitvoert. Hoe groter de fout, hoe krachtiger je hersenen reageren en de fout willen herstellen. Soms zelfs voor de foute actie al. Het is dus niet zo moeilijk om te herstellen, je hersenen willen dit al.

3. Vergroot het foutje

Theatersport is daar magisch in. In plaats van de fout te herstellen wordt het vergroot en uitgebreid neergezet. Ik vind het zelf heerlijk om te vergroten. Als ik tegen iemand aanbots (gebeurt me wel eens, ik ben niet zo handig) dan zeg ik: “Oh, ik dacht, ik bots even tegen je aan.” in plaats van mijn verontschuldigingen direct aan te bieden. Het wordt opgepakt als grapje en men vind het niet erg. Jaren heb ik genoten van de Lama’s op tv. Tijdens de allerslechtste telefoonverkoper constateert Ruben ook dat er een fout gemaakt wordt in het volgen van de opdracht.

Altijd blijven laken

Het klinkt mij als een zwaar accent in de oren. We laken wat af en ’s avonds kruipen we heerlijk tussen de lakens, om de dag de dag te laten. Om welk foutje van jezelf kun jij lachen?

Dit bericht is geplaatst in Lijstjes & tips, Werk, leven en spelen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *