Lachen voor een goed geheugen

Lachende ouderenIn april 2014 verscheen een artikel op nu.nl “Lachen heeft een positieve invloed op geheugen ouderen.” Hierin worden de resultaten van een nieuw onderzoek van Dr. Lee Berk weergegeven. 

In mijn boek Lachyoga geef ik de resultaten van een eigen onderzoek weer. Onderzoeken is leuk. Kijken of iets werkt, of het waar is wat mensen zeggen. Doe je mee met ons eigen onderzoek? Aan het eind van dit artikel kun je naar de test.

Lee Berk doet al jarenlang onderzoek naar hersenactiviteiten in combinatie met stress, zuurstof en ademhaling. Zijn methode is nog altijd om mensen humor te laten ervaren om ze aan het lachen te krijgen. Wij weten bij de lachyoga dat het de lach is die maakt dat deze positieve effecten optreden. Maar een langer durende glimlach is vaak al voldoende en dit wordt gemakkelijk opgewekt door naar een humoristische video te kijken. In het onderzoek keek de ene groep 20 minuten naar zo’n humoristische film en de andere groep niet. Vervolgens werden geheugentesten afgenomen.

Hoe komt het nu dat je geheugen verbetert of goed blijft wanneer je lacht? Een aantal elementen is hiervan de oorzaak.

In het onderzoek van Dr. Lee Berk wordt aangetoond dat door te lachen het cortisolniveau in je lichaam daalt. Cortisol zorgt voor stress en wordt onder normale omstandigheden normaal aangemaakt. Cortisol zorgt voor een afname van je geheugen. Maar door te lachen daalt dit niveau. Je ontspant en wanneer je ontspannen bent dan werkt je geheugen beter.

Verlagen van de bloeddruk zorgt ook voor ontspanning. Door te lachen verlaagt je bloeddruk. Ander onderzoek overigens toont aan dat mensen met een te lage bloeddruk juist een verhoging van de bloeddruk ervaren wanneer zij lachen.

Doorbloeding van het lichaam wordt bevorderd door te lachen. Zo kan er meer zuurstof in de hersenen komen. Die hebben overigens sowieso al 25% meer zuurstof en energie dan het lichaam nodig om goed te functioneren.

Deze positieve neurochemische veranderingen maken dat het immuunsysteem beter werkt. Er werden zelfs veranderingen gemeten in de hersengolfactiviteiten (gamma frequentie) die helpen bij versterking van het geheugen en herinnering.

Leuk zo’n onderzoek, maar ik wil ook wel eens zoiets doen! Doe je mee met de test?

Voorbereiding:

 • Pak je telefoon en zoek bij de klok de timer op. Of neem een digitale kookwekker. In ieder geval iets waarbij een alarm af gaat.
 • Pak een vel papier en een pen. Test de pen.
 • Zorg dat je even niet gestoord kan worden. Dan werkt de test namelijk niet meer.

Test 1

Zet je timer op 2 minuten. Lees de twintig woorden aandacht. Stop na 2 minuten, kijk niet meer op het scherm maar schrijf de woorden op je vel papier. Bij voorkeur in de juiste volgorde. >> TEST 1 >>

Test 2

Zoek op youtube vrolijke filmpjes. Kijk hier een aantal minuten naar.

Suggesties:

 • Jeroen Leenders legt de Belgische politiek uit aan Nederlanders
 • Bloemschikken met Bert Visscher (Ook in blog “5 dingen die een glimlach op je gezicht toveren”)
 • Herman Finkers met het bekende Geen Jager Geen Neger

Zet je timer op 2 minuten. Ga dan naar de volgende twintig woorden.  Stop na 2 minuten, kijk niet meer naar het scherm maar schrijf de woorden op je vel papier. Bij voorkeur in de juiste volgorde. >> TEST 2 >>

We zijn heel benieuwd naar de resultaten. In het onderstaande veld kan je je resultaten invullen. Laat je het aan ons weten?

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik wilde de test doen voor mijn geheugen, maar de pagina kan niet worden gevonden
  Wat doe ik fout ?

  1. Dag Arti,

   Ik zag dat ik verkeerd had staan. Inmiddels is het opgelost. Veel plezier met de test!