De monnik die zijn Ferrari verkocht – boek

Een tijdje geleden kreeg ik het door Robin Sharma geschreven boekje “De monnik die zijn Ferrari verkocht” in mijn handen gedrukt. “Mooi” was de boodschap.

Ik weet niet hoe het met jou is, maar tegenwoordig lees ik beduidend minder dan vroeger. Zijn het mijn ogen? Af en toe denk ik dat mijn leesbrilletje wel weer een half puntje omhoog mag. Of is het het aanbod aan informatie en mis ik plaatjes? Een plaatjes zegt immers meer dan 1000 woorden.

Ook al is het boek in Nederland voor het eerst al 13 jaar geleden uitgebracht, ik kwam het nu pas tegen. Misschien heb jij er ook nog niet eerder van gehoord.

Een vat vol wijsheid

Het duurde dus even voor ik begon te lezen. Maar toen greep het me. Het boek is een vat vol wijsheden. Wijsheden die ik eerder gehoord heb, wijsheden die in een nieuw jasje gegoten zijn, wijsheden die me op andere ideeën brengen.

Op bladzijde 107 – mocht je besluiten dit boekje te gaan lezen – las ik waar de Lachwinkel en Lach Instituut Nederland zich vooral mee bezig houden. De lach. Duh :-)

Robin Sharma beschrijft hoe de uitgebluste advocaat van zijn leermeester te horen krijgt dat kinderen nog wel driehonderd keer per dag lachen maar volwassenen gemiddeld nog maar vijftien keer.

Lachen heelt de ziel. Ook al staat je hoofd er nog niet naar, kijk in de spiegel en lach een paar minuten lang. Je gaat je dan vanzelf fantastisch voelen. William James heeft gezegd: “Wij lachen niet omdat we gelukkig zijn. Wij zijn gelukkig omdat we lachen.” Dus begin je dag vreugdevol. Lach, speel en wees dankbaar voor alles wat je hebt. Iedere dag zal je voldoening schenken.

Lachen staat volgens Robin in dienst van de kunst van het meesterschap, oftewel kaizen. Kaizen is de oosterste methode van het eeuwig leren. Of voortdurende en nimmer eindigende vooruitgang. Het beoefenen van deze kunst kan met behulp van tien rituelen.

1 Ritueel van Stilte

In dit ritueel neem je 15 tot 50 minuten per dag de tijd om in stilte door te brengen. Het beste kun je dan je gezichtsveld en je geest laten doordringen met schoonheid door bijvoorbeeld te kijken naar een mooie bloem. Je kan dit ook beoefenen terwijl je een wandeling in de natuur maakt, zo sla je meteen twee vliegen in een klap.

De stilte na een flinke lachbui is het meest transformerende moment. Tijdens een lachclubavond sluiten we daar zeker altijd mee af.

2 Ritueel van het Lichaam

Zoals je je lichaam traint, train je ook je geest. Doe krachtige oefeningen gedurende tenminste 5 uren van de 168 uren die je per week ter beschikking staan. Laat je bloed stromen en je lichaam werken. Denk aan yoga, stevig wandelen, trampolinespringen of dat wat jou plezier brengt.

Goed lachen is een flinke work-out. Je middenrif wordt getraind zodat je aan je sixpack werkt. Daarnaast gaat je bloed sneller stromen zodat je stofwisseling verhoogt en neem je meer zuurstof op.

Een bijzonder voorbeeld hoor je in de TEDx talk van Eyal Eltawil die vertelt hoe de kanker vernietigd werd door te lachen.

3 Ritueel van Levend Voedsel

Volgens deze gedachte is het goed om alleen levend voedsel te eten. Levend voedsel is voedsel dat ontstaat als gevolg van de wisselwerking tussen zon, lucht, aarde en water. Daarmee sluit je eigenlijk al het dierlijk voedsel uit omdat dit dood is wanneer het op je bord komt.

Nu volg ik zelf ook Mike Verest van Leefbewust.nu. Hij heeft hier andere ideeën over en ziet vlees en vis als een bron van eiwitten en proteïne. Uiteraard met mate, net als met alles. Voor alle rituelen geldt, doe wat bij je past.

4 Ritueel van Kennis

Lees regelmatig, liefst zo’n dertig minuten per dag. Lees niet zomaar iets, maar zoek leesvoer die je geest voedt. ‘Sommige boeken zijn om van te proeven, andere om te herkauwen en weer andere om in hun geheel tot je te nemen.’ Een goed boek moet je bestuderen, herlezen en als het kan de informatie toepassen. Zorg dat je boeken leest die je dienstbaar zijn, niet die je geest afbreken of vervuilen met negatieve lading.

Over de lach is al heel veel geschreven op deze website. Op dit moment zijn er 287 artikelen gepubliceerd die allemaal op de een of andere manier over lachen gaan. Blader eens terug in eerdere artikelen om je te laten inspireren.

5 Ritueel van Zelfreflectie

Een middel om aan zelfreflectie te doen is om dagelijks een lijstje te maken met drie kolommen. In de eerste schrijf je wat je gedaan hebt, in de tweede de gedachten die bij je op zijn gekomen en in de derde kolom hoe je de kwaliteit hiervan beoordeelt. Zijn ze positief dan kun je ermee doorgaan. Zijn ze negatief zoek dan manieren om ze om te buigen of niet meer toe te laten.

Lachen zorgt er op de een of andere manier voor dat je gemakkelijker positiever kan denken. Het leven wordt luchtiger, eenvoudiger en vooral, leuker doordat je gedachten minder somber en negatief worden.

6 Ritueel van het Vroeg Ontwaken

Een mens slaapt gemiddeld teveel. Het gaat niet om de lengte van de slaap maar om de kwaliteit van de slaap. De kwaliteit wordt enorm beïnvloed door wat je de avond voordat je gaat slapen ziet, hoort of doet. De tips voor een goede nachtrust liggen voor de hand maar veel mensen doen dit niet.

Eet niet meer na acht uur ’s avonds, neem voor het slapen hooguit een kop kruidenthee en kijk het laatste uur geen tv meer. Lees ook geen kranten met slecht nieuws – zo’n beetje het enige dat er in staat – maar voed je met mooie muziek of een goed verhaal. Door de lichten te dimmen kan je helpen je geest tot rust te laten komen.

Sta op tijd op. Waarschijnlijk is dat eerder dan je nu doet. Start je dag goed door bewust positieve gedachten te denken en te lachen.

Mensen die veel lachen slapen beter. Ik weet niet meer precies waar ik dat gelezen heb, maar ik geloof het wel. Meestal slaap ik als een baby.

7 Ritueel van de Muziek

Luister naar je favoriete muziek. Kies muziek die je opbeurt, waar je vrolijk van wordt en waarvan je wil gaan dansen. Zoals ik het zie maakt muziek een directe verbinding met je emoties, de drijfveren van onze handelingen. Positieve, krachtige muziek zet het lichaam in beweging.

Lachen, zingen en dansen horen bij dezelfde familie. In de lachyoga wordt de “hohohahaha” dans uitgevoerd en tijdens de opleiding tot laughter yoga leader dansen we regelmatig even op hele vrolijke muziek.

8 Ritueel van het Gesproken Woord

Volgens Robin is het zinvol om dagelijks mantra’s uit te spreken. Het zijn motiverende korte teksten die je helpen je focus te behouden. Wat je tegen jezelf zegt is waar. Denk maar aan die stemmetjes die de hele dag afkeurend praten. Dit laatste gaat automatisch en dat patroon kun je overschrijven door bewust andere, positieve, gedachten te gaan denken. De woorden die je zegt hebben invloed op je zelfbeeld en je zelfbeeld bepaalt wat je doet.

HOHOHAHAHA is een mantra die direct te onthouden is en gemakkelijk uit te voeren. Deze woorden helpen je om het leven niet te serieus te nemen en om die negatieve stemmetjes minder hard te laten klinken.

9 Ritueel van het Harmoniërende Karakter

Het is belangrijk om je karakter te ontwikkelen. “Je zaait een gedachte, je oogst een daad. Je zaait een daad, je oogst een gewoonte. Zaai een gewoonte, je oogst karakter. Zaai je karakter, dan oogst je je bestemming.” Je karakter ontwikkelen kun je het beste doen door die dingen te doen waarbij je je goede eigenschappen bevordert. Doe de juiste dingen. Handel in overeenstemming met je ware aard. Wees integer en laat je leden door je hart.

Dagelijks lachen is een goede gewoonte. Als je deze gedachte nu eens omzet in daden. Lach nu eens een minuutje lang. Doe dit iedere dag en het wordt een gewoonte.

10 Ritueel van Eenvoud

Hoe eenvoudiger je leven wordt, hoe meer harmonie er zal verschijnen. Door je alleen te richten op dat wat prioriteit heeft, de dingen die echt betekenis hebben, valt al het overbodige weg. Je kan je leven vereenvoudigen door niet bij ieder pingeltje te reageren op de telefoon – overigens zit er ook een niet-storenknop op, wist je dat? – door een ding tegelijk te doen en door pauzes te nemen. En door de overige 9 rituelen te beoefenen.

Lachen is het eenvoudigste instrument dat iedereen tot zijn beschikking heeft voor een lichter en luchtiger leven. Het maakt ingewikkelde dingen eenvoudiger en het helpt je om in verbinding te komen met jezelf en anderen. Maak van lachen een prioriteit.

Conclusie

Voor mij is er nog wel wat werk aan de winkel. Zeker als het gaat om de eerste drie rituelen, maar ook de andere rituelen kunnen wel wat bijgeschaafd worden.

Deze tien rituelen zijn slechts een tipje van de wijsheden uit dit boek. Er is meer. Veel meer. wil je nog meer wijsheid lezen, bestel dan het boek bij bol.com. Hij is er in het Nederlands en in het Engels. Wat mij betreft een aanrader.

 

Dit bericht is geplaatst in Boeken & verhalen, Lijstjes & tips. Bookmark de permalink.

2 reacties op De monnik die zijn Ferrari verkocht – boek

  1. Goossens schreef:

    Járen geleden, na depressie dit boek ontdekt. Had het beter kunnen kopen, zoveel kopieën heb ik eruit genomen. Heeft me enorm hard geholpen om mezelf terug op de been te krijgen. De website van de auteur is ook heel interessant.

    • Saskia van Velzen schreef:

      Dat is mooi om te horen. Inderdaad, een zeer behulpzaam boek.

Reacties zijn gesloten.