Waar word jij blij van?

Dit weekend had ik het erover. Met vriendlief en met een vriendin. Waar word je eigenlijk blij van? En waarom zou je daar aandacht aan besteden?

Grenzeloos Lachen

In ieder geval iets waar ik heel blij van werd was vorige week zondag, de langverwachte Grenzeloos Lachen Inspiratiedag 2019. We kijken terug op een fantastische dag waar aan het einde van de dag de complimenten ons om de oren vlogen. De organisatie dit jaar lag in handen van Nicole Binnendijk, Jo Bogaert, Luc van Imschoot en mijzelf (Saskia van Velzen). Luc en ik geven ook vier keer per jaar samen de opleiding tot lachcoach.

Wat is de Grenzeloos Lachen Inspiratiedag? Kijk maar.

Deze dag is speciaal voor mensen die zijn opgeleid tot lachcoach of lachanimator én voor mensen in het werkveld daar omheen. Of voor belangstellenden die gewoon een inspirerende vrolijke dag mee willen maken.

Dat het goed was blijkt uit de cijfers. De negen workshops werden gemiddeld gewaardeerd met een 8,3 en de totale dag kreeg een dikke 9. Maar de locatie is echt top, die wint het met kop en schouders iedere keer weer en steekt er met een 9,8 boven alles uit. Dus, volgende keer weer.

Filmpje gezien en geïnteresseerd? Zet dan 22 mei 2022 vast in je agenda. Wat, duurt dat nog zo lang? Ja. Maar honger maakt rauwe boontjes zoet. En we houden je op de hoogte.

Lachen met ellende

Zowel vriendlief als vriendin kwamen onafhankelijk van elkaar met de vragen: “Wat doe je als het niet goed gaat. Of je denkt dat het niet goed gaat? Of het is lang niet goed gegaan en je wil dat roer weer omgooien?”

Kennelijk zat het in de lucht. Want bij het bezoek bij mijn oma was het ook zoiets. Toen ik daar aankwam was mijn neef – hé lang niet gezien – er met zijn gezin. Vier kinderen, jeetje. Oma was tegen neef aan het klagen over haar benen en dat ze maar een steunkous had en dat de andere verdwenen was. Tja, als je 96 bent dan draait de wereld weer om de kleine dingen.

Dat verhaal probeerde ze bij mij ook. Maar net zoals andere keren geef ik haar geen kans en hebben we het over iets geks. Dan lachen we vanzelf. Vervolgens vertelt ze aan mij het verhaal dat ze echt goed aan het wennen is op haar nieuwe plekje – ze is onlangs weer verhuisd naar een ander verzorgingstehuis – en dat ze zo blij is dat iedereen in de buurt woont en haar regelmatig op komt zoeken.

Af en toe is ze bang dat ze dement wordt en dan vertel ik haar weer dat ze dat niet is. Want als ze dement zou zijn dan zou ze niet meer weten wie wij allemaal zijn. Maar de kinderen en kleinkinderen weet ze feilloos op te noemen. Dat ze niet alle achterkleinkinderen uit elkaar kan houden dat snap ik, kan ik ook niet. Er wordt er regelmatig weer een geboren en er zitten ook nog een paar ‘bonus’ achterkleinkinderen bij. Heb je ploep drie achterkleinkinderen in een keer.

Ze vergeet wel eens wat. Want dat ze niet dement is mag ik ook een paar keer herhalen. Of zou ze het gewoon graag horen?

Voorspoedscènario’s

Maar waar het om gaat is, waar richt je je aandacht op? Vriendlief zei het mooi tijdens een workshop die hij gaf. Je hebt geen keuze in de dingen die zich voordoen in je leven, maar je hebt wel een keuze in hoe je ermee omgaat. Waar kijk je naar? Waar denk je aan?

Het geldt zowel voor herinneringen als voor toekomstbeelden. Herinner je je nog steeds hoe erg iets was? Bedenk dan eens wat je ervan geleerd hebt en stel je eens voor hoe het zou zijn als het op dat moment goed gegaan zou zijn, zoals het ‘hoort’. Je hersens maakt het niet uit of het waar is of niet. Want ze zien een beeld en plakken daar een emotie op. Of het beeld nu ‘bedacht’ is of een ‘echte’ herinnering.

Als je bang bent voor de toekomst en je bedenkt allerlei doemscenario’s dan kun je ook voorspoedscenario’s bedenken. In beide gevallen weet je niet wat de werkelijke uitkomst zal gaan zijn. Maar als je dan toch iets denkt, denk dan aan iets leuks toch?

Ik zeg niet dat je je ogen moet sluiten voor de realiteit. Die is wat hij is. Maar niet meer. En ook niet minder. Maak het niet erger. En als je jezelf wil helpen, stel je dan een positieve herinnering of uitkomst voor. Dat geeft je een positieve emotie waardoor je gemakkelijker een positief resultaat gaat creëren.

Boek

Nog even. Waar ik ook heel blij van word is dat het boek Kick in the Ass Coach realiteit aan het worden is. Veel mensen hebben met me meegedacht over de cover. Er kwam er een met vlag en wimpel bovendrijven. Deze.

De laatste hand wordt gelegd aan de inhoud en de opmaak. Het masterplan is dat het boek verschijnt in de week van 15 juli 2019. Spannend!

Op dit moment kun je het boek reserveren. Dan betaal je geen 17,50 (de normale prijs) maar 15 euro en neem ik ook nog de verzendkosten voor mijn rekening.

Dit geldt helaas alleen voor verzending naar een adres in Nederland. Voor België komen er 10 euro verzendkosten bij. Schandalig, maar het is niet anders bij onze posterijen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *