7 tips voor eenvoudigweg meer plezier in je leven

Simpel houden is de truc. Want jongens, wat is het leven soms ingewikkeld. Dan komt alles tegelijk, het valt niet mee of zelfs heel erg tegen.

Deze 7 tips voor meer plezier in je dagelijkse leven zijn eenvoudig en daarom goed te doen. Want wees eerlijk, als het moeilijk is dan doen we het toch niet, of wel?

Tip 1

Luister naar vrolijke muziek. 

Muziek waar je een lach van op je gezicht krijgt. Ritme waar je heupen van gaan wiegen. Songs waarbij je mee gaat zingen, of je wil of niet.

Uit ervaring weet ik datP het heerlijk is om naar depressieve muziek te luisteren als je daarvoor in de stemming bent. In een tijd dat ik heel verdrietig was speelde ik thuis op de piano “Save me” van Queen en zong ik luidkeels en dramatisch mee. Heerlijk.

Maar doe dat niet te lang. Want als je erin blijft zitten dan gaan je gedachten zich vastzetten in je lijf en dat is niet zo handig.

Op Spotify heb ik een lijst samengesteld met vrolijke en upbeat songs die ik voor de lachtherapie en lachyoga gebruik.

Tip 2

Voorkom teveel (slecht) nieuws. 

Nieuws is nieuws omdat het niet altijd voorkomt. Maar als we veel nieuws zien denken we dat dit normaal is.

De televisie staat er bol van. Omdat we als een stelletje oerwezens nog steeds gefocust zijn op gevaar werkt het om ellende te laten zien. Dat houdt ons in de ban.

Ik zeg niet dat je je ogen voor de ellende in de wereld moet sluiten. Maar om je te laten overvoeren is een ander ding. Het grootste deel van de informatie die je tot je neemt gaat via je ogen. Ook als je niet bewust kijkt.

Neem een besluit. Kijk maximaal een keer per dag, of liever nog, een keer per week naar een nieuwsoverzicht.

Wist je dat je op nu.nl kunt selecteren op goed nieuws?

Tip 3

Ga bewust dagdromen.

Zoals nachtdromen je verleden verwerken, verwerken dagdromen je toekomst. Het grote voordeel van dagdromen is dat je kan kiezen wat je dagdroomt.

Een van uitdagingen die ik bij een workshop over het waarmaken van wensen voorafgaand aan de workshop gaf was het maken van een lijst met zoveel mogelijk dromen en wensen.

Het is heerlijk als je je hersens bezig kunt houden met alle mooie dingen die je ooit nog eens zou willen. Het hoeft niet nu tenslotte. De enige voorwaarde is dat je geen bezwaren mag maken of voorwaarden mag stellen.

Stel je voor dat je een boek wil schrijven.

Je mag dus niet zeggen: “Ik wil een boek schrijven” en dan meteen als voorwaarde stellen dat je eerst moet onderzoeken of eerst tijd moet hebben.

Je mag ook niet denken: “Dat kan ik toch niet.” Of “dat heb ik al eens probeerd maar het lukte niet, dus zal het nu ook niet lukken.” Ten eerste, gebeurtenissen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, ten tweede, als je weet wat je moet doen kan het wel en ten derde, het hoeft niet nu meteen.

Het enige dat nu aan de orde is, is dagdromen. Droom over hoe je boek eruit gaat zien, hoeveel mensen het met plezier lezen, hoe gaaf het is om een echte signeersessie te houden.

Droom van zoveel mogelijk mooie dingen. Maak je lijst zo lang mogelijk. En mocht je een boek willen schrijven en je weet niet waar te beginnen, kom dan naar de masterclass op 21 juni in Zoetermeer. In een dag leer ik je hoe je de structuur van je boek opzet en hoe je razendsnel kan schrijven. Met de technieken die ik in 2013 leerde heb ik in twee weken mijn boek “Lachyoga” geschreven.

Tip 4

Leer Lanterfanten.

Vorig jaar leerde ik lanterfanten. Speciaal voor mensen die uitstellen is dat heerlijk.

Heb je wel eens een reuzenpanda in actie gezien? Dat gaat heel langzaam. Ze lopen langzaam. Eten langzaam. Poepen zelfs langzaam. En ze vrijen liever niet. Veel te veel actie. Het zijn reuzenlanterfanteraars.

Lanterfanten is bewust even nietsdoen. De uitsteller doet ook niets, maar heeft daar een vervelend idee over. Want hij moet nog eigenlijk… De lanterfanteraar hoeft niets. Ook niet eigenlijk.

Ik vind het heerlijk om te lanterfanten door een beetje in het bos rond te banjeren op zoek naar een plekje, een takje, een dennenappel, een lucht of een afgezaagde boomstam om een mooie foto van te maken.

Het geeft rust in mijn hoofd en ik voel me niet schuldig omdat ik ‘niks’ doe. Door de rust in mijn hoofd kan ik later veel meer dan daarvoor.

Zoek jouw lanterfantmethode. Of kijk op de website van Ouwehand naar de livebeelden van de panda’s. Lekker rustig aan.

Tip 5

Lach meer.

Op deze website ligt het voor de hand. En als jij dit leest dan ligt het voor de hand dat je je er bewust van bent dat lachen een goed idee is.

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Begin ieder praatje dat je maakt, ook door de telefoon, met een lach op je gezicht. Breng niet alleen je mondhoeken omhoog, maar maak ook die kraaienpootjes bij je ogen.

Niet alleen maak je jezelf blij, ook de ander reageert blij op jou.

Vanessa Edwards legt het mooi uit in deze TEDx talk. Overigens, de hele talk is mooi om te bekijken, vol informatie. Maar ik laat het starten bij het stukje over de kraaienpootjes.

Tip 6

Meng je onder de mensen.

Volgens de schrijver Patrick van Hees – hij schreef het boekje ‘de geluksprofessor’ – hebben mensen drie dingen nodig in hun leven. Doelen, Oplaadpunten en Mensen.

Doelen zijn het logische gevolg van dagdromen. Een doel is een droom met een deadline. Oplaadpunten zijn nodig om te ontstressen. Lanterfanten zeg maar. Het derde wat we nodig hebben is mensen.

Op een enkele kluizenaar na kunnen wij mensen niet zonder andere mensen. Als baby hebben we fysieke aandacht nodig om te overleven en als we ouder worden is dat eigenlijk niet anders. Ik merk het aan mijn oma (96 jaar). Als ze me wat vertelt dan houdt ze ook graag mijn handen vast.

Tijdens een lachworkshop in de zakelijke omgeving houd ik me niet bezig met aanraken. Sommige bedrijven hebben daar regels voor. Maar we verbinden vooral door te kijken. Met een paar gekke spelletjes plezier gegarandeerd.

Wist je dat als je elkaar langer dan vier minuten in de ogen staart je zelfs verliefd kan worden op de ander zonder hem of haar te kennen? Doen we ook niet tijdens de lachworkshop hoor, maar we zorgen wel voor kijken omdat dit de verbinding krachtiger maakt.

Ik schreef eerder al uitgebreid over deze drie punten. Lees het artikel “Geluk is een dingetje – de geluksprofessor” voor meer inhoud.

oma en ik

Tip 7

Vergeet niet te genieten.

Lekker zo’n zinnetje dat te pas en te onpas wordt gebezigd. Jarenlang heb ik me afgevraagd hoe dat moest, dat genieten. Kennelijk is het iets wat je kan doen. Weet jij hoe of waarvan je geniet?

Dit is zoals ik het zie. Blij zijn, genieten, gebeurt vanzelf bij de gratie van de afwezigheid van somber doen en van negatieve gedachten.

Wanneer we op de automatische piloot leven dan zijn we geneigd om te loeren naar gevaar. Zo’n oerbrein wat in de weg zit van ons luxe leventje. Zodra daar de focus op ligt dan kun je niet meer blij zijn.

In het boek Solve for Happy van Mo Gadwat stond een mooie test. Probeer eens aan twee dingen tegelijk te denken. Denk aan iets wat je dwars zit en denk ook aan je laatste slappe lachmoment bijvoorbeeld.

Dat gaat niet. Het denkgebied in je hersenen is simpel en doet maar een ding tegelijk. Dus als je kiest voor een vrolijke gedachte dan is de kans groot dat die gaat overheersen. Als jij erbij blijft.

Dit waren 7 tips. Kun je er iets mee? Al is het er maar een, dan ben ik weer blij. En ik ben benieuwd, heb jij nog een mooie tip voor ons? Deel het in het commentaarveld hieronder. Deel het plezier :-)

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. geef ons een goede verstandige intelligente interessante filosoof waarmee we samen kunnen mijmeren en zoeken om een degelijke planetaire toekomst mee te plannen, Daar kan ik heel positief en toekomstgericht al mijn hele dag innerlijk lachend mee vullen …..