9 tips voor out-of-the-boxdenken

Om creatief te zijn is het soms nodig om buiten de bekende patronen te denken. Maar hoe doe je dat?boter kaas en eieren

Het is net als pianospelen, iedereen kan het leren. Het kan zijn dat je meer of minder aanleg hebt, maar het is altijd mogelijk. Blijven oefenen dus. En, als ik het kan, kan jij het ook!

TIP 1 – TIJD

De meest voor de hand liggende, maar dat waar het minst aan gedacht wordt, is tijd. Een probleem of uitdaging kan j soms goed bezighouden. Zo dat je gedachten in kringetjes rond lijken te gaan. De uitdrukking “even een nachtje over slapen” is niet zomaar een uitdrukking, het beschrijft precies wat zorgt voor de oplossing. Je dromen kunnen ’s nachts je bed verlaten en je ’s morgensvroeg het antwoord presenteren. Slaap er gerust een nachtje over. Of neem vakantie :)

TIP 2 – DRAAI HET OM

Een probleem is een probleem als je het als een probleem ziet. Realiseer je dat er nog nooit een probleem geweest is zonder oplossing. Draai je om, buig voorover, zak iets door je knieën en kijk door je knieën heen naar het probleem. Dit ziet er anders uit toch?

TIP 3 – ANALOGIE

Maak gebruik van een analogie. Stel je voor dat je voor een uitdaging staat. Je weet A maar hebt nog geen idee van B. Maak dan een verhaal over iets heel anders waarbij je A hebt en B moet krijgen. Bijvoorbeeld: Je probleem is dat je een oplossing moet vinden voor een opdracht op je werk (A).

De analogie bij B is dat je ingrediënten hebt en je hebt nog geen maaltijd. Beschrijf het hele proces van de maaltijd voor elkaar krijgen. Het zoeken van een recept, de ingrediënten bij elkaar sprokkelen, het afwegen, mensen uitnodigen om te blijven eten. de juiste pannen zoeken, de kookwekker zetten, tafel dekken, wijn inschenken en genieten wanneer het klaar is. Vertaal dit proces dan naar je oorspronkelijke vraag A en je zal zien dat je met antwoorden of tenminste tussenoplossingen komt.

TIP 4 – MAAK EEN PROBLEEM

Soms heb je geen probleem. Maar je wil wel je creativiteit laten stromen. Verzin eenvoudig een probleem of neem het probleem van een ander.

TIP 5 – 5 OPLOSSINGEN

Verzin voor ieder probleem dat je tegenkomt tenminste 5 oplossingen. Zo hoef je nooit te denken dat je a) de enige bent die het weet, b) de enige bent die het niet weet, c) dit de enige weg is naar het antwoord, d) je de weg naar het antwoord niet kan vinden en e) het niet kan (want als het bij het een kan, kan het bij het ander ook)

TIP 6 – PUZZELEN

Puzzelen in alle soorten houdt de geest scherp. Hier is een puzzel: Piet heeft drie dozen met fruit in zijn schuur staan. Eén met appels, één met peren en één met appels en peren. De dozen hebben alle drie een etiket waarop staat wat er in de doos zit. De etiketten zijn echter verkeerd geplaatst. Hoe kan Piet, door uit slechts één doos een stuk fruit te halen, vaststellen wat er in elk van de dozen zit?

TIP 7 – BRAINSTORMEN

Het helpt altijd enorm om met anderen te praten over de oplossingen die je zoekt. Vooral als er iemand is die waanzinnig veel ideeën heeft. Belangrijk daarbij is het om de ideeën te kans te geven en het “ja, maar” de mond te snoeren. Die mag later weer.

TIP 8 – GA NAAR BUITEN

Loop achterstevoren. Huppel. Hinkel. Hoepel. Verzin woorden met een H (Help ;-). Loop twee passen vooruit, één achteruit. Ren 10 passen en loop 10 passen in slowmotion. Stel je voor dat je een spion bent. Doe iemands loopje na (ongezien natuurlijk). Je hebt maar 10 minuten nodig om uit je oorspronkelijke denken te stappen en ineens de oplossing te weten van je probleem.

TIP 9 – LACH

Echt waar, lach. Lachende mensen zijn vrolijker, zij maken endorfinen aan en voelen zich gelukkiger. Gelukkigere mensen zijn creatiever. Lach om vrolijk te zijn, wacht in godsnaam niet op een vrolijke bui om te lachen. Weet je niet hoe je moet lachen zonder vrolijk te zijn? Volg dan een lachworkshop en leer lachen zonder reden.

 

Dit bericht is geplaatst in Lijstjes & tips, Werk, leven en spelen met de tags , , , . Bookmark de permalink.