Leren lachen, waarom moet dat?

leren-lachenAls lachyogadocent krijg ik vaker de vraag: “Moeten mensen leren lachen?”

Nee, natuurlijk MOET dat niet. Maar mensen zijn het lachen verleerd of is het lachen vergaan. Zij hebben niet in de gaten dat je je niet gelukkig of blij hoeft te voelen om te gaan lachen. Ze weten niet dat je juist door te lachen je gelukkiger en blijer gaat voelen.

Daarom KUNNEN mensen het lachen weer leren. Want als je dat kan dan heb je een schat aan voordelen binnen hand- of lachbereik.

Leren lachen voor fysieke verbeteringen

fysieke gezondheidJe lichaam vaart wel bij een goede lachbui. Je voert meer afvalstoffen af doordat je lang(er) uitademt. Je kan daardoor meer zuurstof inademen wat, volgens onderzoeker William Fry, van levensbelang is voor het zelfherstellend vermogen van het lichaam.  Je maakt het ‘gelukshormoon’ endorfine aan en het niveau van het stresshormoon cortisol verlaagt.

Je traint ook allerlei spieren waarvan je het bestaan misschien niet meer wist. Je gezichtsspieren geven mede het signaal naar de hersenen dat er gelachen wordt en dat er endorfine aangemaakt moet worden. Daarnaast train je je ‘sixpack’, oftewel, je middenrif.

Allan O’Meara, specialist in lachen met senioren, legt het mooi uit: hoe ouder we worden hoe oppervlakkiger we gaan ademen. Door de armen boven het hoofd te bewegen geven we de longen meer ruimte en kunnen we dieper inademen. Door te lachen klappert het middenrif de lucht uit de longen, het wordt zo getraind en dus sterker gemaakt.

Leren lachen voor emotionele groei

emotionele gezondheidEr zijn mensen die heel vaak lachen. Je kent er vast wel een paar. Deze mensen zien er meestal heel gelukkig uit. Maar als je denkt dat ze alleen maar lachen omdat ze gelukkig zijn dan heb je het mis. Het is namelijk niet zo dat deze mensen minder problemen hebben dan jij of dat ze alleen maar leuke dingen meemaken in hun leven. Zij lachen omdat ze weten dat hun positieve houding helpt prettiger te leven.

Wanneer je je gelukkiger en blijer voelt maak je gemakkelijker contact met andere mensen. Volgens Patrick van Hees, schrijver van de Geluksprofessor en het boekje Geluk is D.O.M., is verbinding met andere mensen het belangrijkste voor het welzijn van een mens. Overigens verbetert niet alleen je verbinding met andere mensen, ook de verbinding met jezelf wordt sterker. Je kan namelijk beter voelen wat goed voor je is.

Wanneer je lacht dan overschrijf je negatieve gedachten. Door te lachen help je dus je negatieve gedachten te stoppen of een draai de goede kant op te geven.

Leren lachen voor mentale power

mentale gezondheidEen gezonde geest in een gezond lichaam, luidt de uitspraak. Als je lichaam lekkerder voelt dan kun je helderder denken. Meer zuurstofopname betekent dat je hersenen hier wel bij varen. Deze hebben sowieso 25% meer zuurstof nodig dan de rest van het lichaam. Het is aangetoond dat de leerprestaties verbeteren en dat je beter kan onthouden. Daar heb ik ooit een testje voor gemaakt, proberen?

Door te lachen kun je beter presteren. Je ontspant omdat het stresshormoon cortisol afneemt en je kan beter onthouden doordat je meer zuurstof in je hersenen brengt. Je krijgt meer vertrouwen in wat je doet, kan en weet.

We zeggen wel dat kinderen gemiddeld nog zo’n 300 keer per dag lachen en volwassenen nog maar ongeveer 15 keer. Maar ook bij basisschoolkinderen slaat de stress toe en genieten van een echte lachworkshop. Mijn collega Luc van Imschoot, met wie ik samen de opleiding tot Laughter Yoga Leader geef, werd geïnterviewd bij het geven van een lachworkshop op een basisschool. Kijk maar wat het met de kinderen doet.

Leren lachen voor spirituele flow

spirituele gezondheidJa, wat is spirituele flow eigenlijk? Voor mij betekent spiritualiteit in verbinding staan. Het is dus vergelijkbaar met emotionele gezondheid. Bij spirituele gezondheid is er echter wel verbinding en minder afhankelijkheid. De wereld is mooi. Het is het vermogen om de schoonheid te ervaren van een vlinder, een regenboog of een stralende lach op iemands gezicht. Het vermogen om waar te nemen en de dingen te zien voor wat ze zijn, in plaats van alles erger maken.

Wanneer je lacht dan kom je in het magische ‘nu’.  Omdat je helemaal in beslag genomen wordt door het lachen is er geen tijd meer om te denken aan je boodschappenbriefjes, aan de zorgen voor morgen of nare dingen uit je verleden. Zeker als je lacht in een groep mensen dan heb je je handen vol aan jezelf en de anderen. Je focus wordt gericht op de lach en verder niets. Je komt in het moment en daardoor in flow terecht.

Over het magische ‘nu’ heb ik al eens eerder een artikel geschreven.

Leren lachen voor de lol

leren lachen voor de lolJe kan leren lachen om allerlei zinnige reden. En soms is de belangrijkste reden gewoon omdat het leuk is. Zo ging het mij. Ik kwam de lachopleiding tegen in een krantenartikel, dacht “dat is lollig,” vroeg aan mijn vriendin die het liet zien “leuk, wanneer gaan we?” en een paar weken later was ik laughter yoga leader.

Ik was onder de indruk. Onder de indruk van de enorme kracht in de eenvoud van de lach.  Na de teachersopleiding in India was het hek van de dam. Ik ging op pad en lachte me een hoedje. Inmiddels heb ik met meer dan 5000 mensen gelachen. Nu, bijna zeven jaar later, ben ik nog meer onder de indruk dan toen.

Leren lachen is een van de leukste dingen om te doen. Zelfs als je al kan lachen. En dat kan je natuurlijk best wel. Maar lachen zonder reden is bijzonder. Simpelweg omdat we het niet gewend zijn. Omdat een weekend lachen je verandert in positieve zin. Je leert iets wat je nergens anders leert. En wat je altijd kan gebruiken. Zelfs als het leven even tegen zit. Kijk maar eens bij de informatie over de tweedaagse opleiding >>

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *