LOL, stap 4 van SMILE

Laugh out LoudLOL, Laugh Out Loud. Deze vierde stap van SMILE is een uitnodiging om je te laten gaan, je niets aan te trekken van wat anderen kunnen zeggen of zelfs denken en om de wereld te laten horen dat je er bent. 

Ga meteen naar:

SMILE
1 – Stop
2 – Motiveren
3 – Inspireren
5 – Energie

Herinner je je die momenten met de slappe lach? Misschien van vroeger, of misschien zelfs van nog niet zo lang geleden. Als ik die vraag stel tijdens een lachworkshop dan verschijnen er steevast grijnzen op diverse gezichten. Je lichaam onthoudt die momenten maar al te goed.

Vroeger had ik vaak de slappe lach samen met mijn beste vriendin. We waren 8 en met haar ouders op vakantie, in een huisje ergens in Drenthe. Onderweg naar een dorpje in de buurt om boodschappen te doen hinnikten we al regelmatig maar het bereikte het toppunt toen we bij de slager kwamen. De deurbel van de slagerij klonk en wij gingen naar binnen, nog grapjes makend over de mop van de varkenspootjes.
Ken je die mop? Jantje loopt bij de slager naar binnen. Heeft u varkenspootjes vraagt hij aan de slager. Jazeker zegt de slager. Dan zult u wel moeilijk lopen, zegt Jantje.
In de slagerij stond een hele grote man met een witte schort, een echte slager om te zien. Hij keek de moeder van mijn vriendin aan en zei met een hoog piepend stemmetje: “Zegt u het maar mevrouw.” Omdat we al zo de slappe lach hadden kon je ons nu helemaal wegdragen. We renden naar buiten en lachten tranen met tuiten.

Lach hardop. Lach zo luid mogelijk. Laat mensen meegenieten. Iemand die echt lacht is heel aanstekelijk. Je niets aantrekken van wat andere mensen zouden kunnen denken, maar hardop lachen geeft een groot gevoel van vrijheid. Door het beoefenen van lachyoga en door het geven van de lachworkshops ben ik de afgelopen jaren echt meer en vooral harder gaan lachen.

Eens stond ik in de winkelstraat in Wageningen toen er een mevrouw aan kwam fietsen. Ze zette haar rode fiets met het rode mandje en de rode bloemen naast mij neer. Ik vertelde haar dat ik het zo’n leuke fiets vond waarna een heel verhaal kwam over waarom ze de fiets had gekregen. Het was heel grappig en ik moest heel hard lachen. Komt mijn dochter, 16 jaar, uit een winkel tegenover naar buiten gerend en zegt: “Mam, ik kan je achterin de winkel horen!” Nu willen tieners liever niet het geluid van een gierende moeder op straat horen, maar ik realiseerde me tegelijkertijd dat ik me vrij voelde om het te doen. Heerlijk.

Ben jij vrij om je te laten horen? Om volop geluid te maken, om er te zijn? Het beoefenen van de lach helpt je om vrijheid te ervaren. Andersom, als je vrijheid ervaart, dan kun je voluit lachen. In dit filmpje van een bijeenkomst met Mooji, ondekt een meneer de grap van het leven.

 

De volgende en laatste stap is: 5 – Energie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *