SMILE een systeem om te blijven lachen

Tips & trucs om te blijven lachen, dat heb ik beloofd. Misschien heb je wel meegekregen dat ik een boek aan het schrijven ben. Over de kracht van de lach. In dit artikel wil ik je vertellen over het systeem dat je helpt om de lach te blijven ervaren. Of om de lach weer te ervaren, mocht je die kwijtgeraakt zijn.

Het systeem heet SMILE. 

Ga direct naar:

1 – Stop
2 – Motiveren
3 – Inspireren
4 – LOL (of laat het los)
5 – Energie

 

SMILE

SMILE is de naam van het systeem. Nou ja, zul je zeggen, dat is wel heel simpel. Maar achter de letters van SMILE schuilt een filosofie en heel veel informatie. Het helpt je om op een eenvoudige manier de lach te kunnen ervaren. Er is dus een uitgebreide variant, die komt in het boek. De korte versie lees je in deze en de komende bloggen hier op de website. In de kern is het systeem iets waar je bij iedere letter dagen stil kan staan, maar ook wat je in 1 minuut op kan roepen zodat je verder gaat met een glimlach op je gezicht.

De letters SMILE staan voor Stop, Motiveren, Inspireren, Laat het los, Energie.

Stop is iets wat je jezelf moet vertellen. Als je niet stopt dan is het heel lastig om je blik op iets anders te kunnen richten. Deze actie moet dus echt door jezelf gedaan worden. Je kent ook waarschijnlijk genoeg verhalen van mensen die niet stopten en bleven rennen. Zij vergaten te lachen en raakten in een burn-out of werden lichamelijk ziek. Neem je voor om vandaag 1 minuut te besteden aan de oefening om een glimlach op je gezicht te toveren. Meer is niet nodig. Maar doe het niet voor minder!

Motiveren zul je ook jezelf moeten doen. Wie doet het anders? We zijn gewend om die actie van buitenaf te laten komen. We laten ons motiveren om in actie te komen door anderen, door het weer, door de belastingaanslag en andere omstandigheden. We reageren in plaats van zelf in actie te komen. Terwijl als je zelf in actie komt, jezelf motiveert, je zal ontdekken dat je heel creatief bent. Je hebt zojuist besloten 1 minuut te besteden aan het toveren van een glimlach op je gezicht. Geef jezelf dan nu een spreekwoordelijke schop onder de kont. Kom in actie.

Inspireren is zo mooi om te doen. Deze actie is naar buiten gericht.  We inspireren onze kinderen, we inspireren ons werk en we inspireren onze vrienden. Dit doen we eenvoudig door het voorbeeld voor hen te zijn. Zoals je zelf het meeste leert als je lesgeeft, kom je ook het beste in actie door anderen bewust te inspireren. Glimlach naar de eerste de beste persoon die op jouw pad komt. Je zal zien dat er terug gelachen wordt. Al is het kort, je hebt iets in gang gezet.

Laat het los staat ook wel voor LOL, oftwel Laugh out Loud. We gaan normaal zo geremd door het leven. Vragen ons continu af wat mensen van ons denken en vinden. Zal ik je een klein geheimpje vertellen? Niemand is echt met jou bezig. De meeste mensen zijn vooral met zichzelf bezig. En vragen zich eerder af wat jij van hen vindt dan dat zij echt iets van jou vinden. Dus, laat het los en lach hardop. Maak geluid, uit je. Het is goed voor je. Voor deze oefening, trek je mondhoeken omhoog naar je oren, laat je tanden zien, open je mond en zegt: “hahaha”. Terwijl je je realiseert dat het heel vreemd is wat je doet zie je de humor ervan in en barst je echt in lachen uit.

Energie is de laatste in het rijtje. Je hebt vast wel eens gehoord dat alles energie is. Dat wat je erin stopt, is wat je eruit krijgt. Kijk om je heen in je leven. Bevalt het niet wat je ziet? Cru gezegd, dan stop je er niet genoeg, of misschien niet de juiste, energie in. Het leven geeft terug wat jij het geeft. Geef je het aandacht dan krijg je aandacht terug. Geef je het liefde dan krijg je liefde terug. En geef je het een gulle lach, dan zal er zeker ook met jou gelachen worden. Kies ervoor om 100% te geven.  Om dit te oefenen kun je een stuk muziek wat je heel leuk vindt heel hard zetten. Je galmt lekker mee, zo hard mogelijk. Het liefst sta je ook te springen en te dansen. Je zal merken dat je je heerlijk voelt daarna.

Om in 1 minuut een glimlach op je gezicht te toveren hoef je alleen maar het volgende te doen:

SMILE

 • Stop. Sta heel even stil.
 • Motiveer jezelf. Stel voor hoe je jezelf een schop onder je kont geeft. Dat is al een grappig idee.
 • Inspireer anderen tot een lach door het voor te doen. Glimlach naar de eerste persoon doe je tegenkomt.
 • Laat het gaan. Lach gewoon lekker hardop, trek je niets aan van wat anderen zouden kunnen denken.
 • Energie krijg je net zoveel als dat je erin stopt. Geef 100%.

In de volgende artikelen ga ik dieper in op de onderdelen van SMILE. 

Laat me weten wat je beleeft bij deze korte oefening of vertel hoe jij de lach op jouw gezicht tovert. Dat lezen we graag.

Ik wens je een hele fijne, warme en vooral vrolijke zomer toe. – Saskia

Zomerse Smile

  
De volgende stap is: 1 – Stop
 
Dit bericht is geplaatst in Boeken & verhalen, Lijstjes & tips, Werk, leven en spelen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

7 reacties op SMILE een systeem om te blijven lachen

 1. Hennie van't Oor schreef:

  Ik zit nu al stilletjes te lachen omdat ik het leuk vind om te gaan ondervinden. Leuk dat je dit doet. Saskia.

 2. Irene schreef:

  Hallo Saskia,

  Wat een prachtig initiatief heb jij genomen! Het eist vooral ook doorzettingsvermogen omdat er mensen zijn die dit uitLACHEN! Het grappige hiervan is, dat er daarom dus ook weer gelachen wordt, hoe mooi ha ha!
  Maar je bent een echte wereldverbeteraar. Ik geloof ook in de lach, en vooral die mooie glimlach… het grote mysterie wat daarachter zit…

  Ik ben blij deze site te hebben gevonden. Lachen is heel erg gezond en het wordt veel te weinig gedaan.
  Dus.. ga zo door, verspreid meer en meer en ik geef het zelf ook door.

  Lieve lachende groetjes,
  Irene

  • Saskia van Velzen schreef:

   Dank je wel Irene. Ik ben heel blij met je mooie woorden.

   Tot lachs!

 3. Diana schreef:

  Hallo Saskia
  Voor mij klinkt het allemaal nog zo ver weg. Ben eerst 1 jaar in therapie geweest en daar heb ik mezelf weer leren kennen en heel veel geleerd hoe ik het anders kan doen. ben nog bezig met E.M.D.R en daar gaat heel veel energie bij op maar het levert mij een betere nacht rust op ik ben pas 2 keer geweest en ik slaap al anders Maar ik wil zo graag meer energie hebben want die is ver te zoeken . Ik ben ook nog bij de fisiotherapie waar ik best zware oefeningen moet doen omdat ik een hernia heb gehad. Het kost heel veel doorzettings- vermogen om dit te doen ik ben net weer beland in de zenuwpijnen en dat is erg vervelend en neemt veel energie weg. Doordat ik het woord endrofine heb opgezocht kwam ik bij jullie terecht. En ik wil het zeker gaan proberen om die lachenergie te krijgen. en ik wens ieder die dit doet of wil starten succes
  GROETJES DIANA

  • Saskia van Velzen schreef:

   Dank je wel Diana voor je openhartige bericht. In een aparte mail stuur ik je een uitgebreider antwoord.

   Beterschap en ik wens je weer een hartelijke lach toe!

 4. Hoi Saskia,
  Met veel plezier heb ik je blog gelezen erg leuk en je hebt een handig systeem. Ben benieuwd naar de volgende. Bewust of onbewust denk ik aan de momenten dat ik heb dubbel gelegen van het lachen. Als ik daar aan denk zie ik het weer helemaal voor me en komt die lach van dat moment weer helemaal boven. Dat kan al s’morgens zijn bij het wakker worden, of dat ik er iemand over vertel. Zelfs bij het hardlopen… en dan zie je mensen me aankijken haha dan vind ik het nog leuker. Dat geeft dan weer geweldige energie.

  • Saskia van Velzen schreef:

   Hahaha Fred, met jou is het ook heerlijk lachen. En wat je zegt, lachen geeft weer een geweldige energie.
   Het volgende blog past helemaal in de vakantietijd. Die gaat helemaal in op de S van STOP.

Reacties zijn gesloten.