STOP, stap 1 van SMILE

zomervakantieVakantie is een ideale periode om je bezig te houden met dit eerste deel van SMILE. Wanneer je op vakantie gaat dan stop je automatisch met de dagelijkse dingen en kun je daarvan relaxen.

Ook als je een actieve vakantie houdt dan ontspan je van de dingen die je in het gewone leven bezighouden. Je richt je blik op totaal iets nieuws en kan van een afstandje kijken naar waar je mee bezig bent.

Ga meteen naar:

SMILE
2 – Motiveren
3 – Inspireren
4 – LOL (of laat het los)
5 – Energie

Wat doe jij om te ontspannen? Om je blik op iets anders te richten? Je even helemaal vrij te maken van waar je mee bezig bent?

Vakantie zat er voor mij niet in dit jaar, ik bleef thuis. Dan is de uitdaging des te groter om niet in de dagelijkse beslommeringen te blijven hangen. Het was wel heet genoeg om een instant vakantiegevoel te krijgen. Ik heb mijn blik gericht op het contact met vriendinnen, zwemmen met de kinderen, bezoeken van familie, een dagje sauna ondanks de hitte, boeken lezen, en al die dingen waar ik normaal nauwelijks aan toe kom. Gelukkig kan ik in huis aardig de boel de boel laten, dat geeft rust.

Ook tegenwind gaat weer liggen

Interviewen is een geheel nieuwe ervaring voor me. Tijdens mijn vakantie heb ik mijn eerste interview voor het boek afgenomen. Dat lijkt werk, maar omdat het voor mij iets nieuws is, is het tegelijkertijd een uitdaging en weg uit de sleur van de dagelijkse zaken. Ook een uitdaging, iets doen wat je nog nooit gedaan hebt, kan je doen stilstaan. Je staat dan stil bij jezelf, bij je capaciteiten en grenzen en bij je vermogen om te leren en veel meer te kunnen dan je denkt. Ik heb genoten van het verhaal van Harma, haar verhaal zullen jullie later terugzien in het boek dat langzaam vorm begint te krijgen. Harma staat regelmatig even stil. Bij het leven en bij pijn en verdriet. De lach helpt haar om om te gaan met tegenslagen en niet te blijven hangen in wat niet werkt. Samen met haar man maakte ze een boek met prachtige foto’s en nadenkertjes, zoals “ook tegenwind gaat weer liggen”. Goed om je te beseffen als je tegenwind ervaart in je leven en je stopt even om te kijken waar je staat.

Vervelen

Creativiteit en ideeën worden geprikkeld wanneer je even stopt. Vroeger verveelde ik me regelmatig. Tegenwoordig lijkt dat niet meer te mogen. Maar een tijdje nietsdoen, je vervelen is uitstekend voor het ontwikkelen van nieuwe dingen. Wanneer je tot rust komt dan kunnen de ideeën binnenvallen en hoef je er niet achteraan te jagen. Probeer maar eens een doel te maken van je vervelen, je zal zien dat het haast niet lukt. En als het wel lukt, gefeliciteerd! Nu krijgen de gouden ideeën ook bij jou een kans om zich te manifesteren.

Waarnemen

Waarnemen is een handig hulpmiddel om even te stoppen. Wanneer je waarneemt dan laat je je oordeel los en bekijk je heel even de dingen zoals ze zijn. Wanneer je de dingen bekijkt zoals ze zijn dan kun je ook zien wat ze nog meer zouden kunnen doen. Door de rust die in je denken ontstaat komt de creativiteit vanzelf. Deze oefening is trouwens heerlijk om buiten in de natuur te doen, als er even niemand in zicht is. Maar gewoon thuis achter de computer kan natuurlijk ook. Waarnemen kan overal.

Stoppen in 7 stappen

OEFENING (3 minuten, mag langer) 

  1. STOP. Sta stil. Praat niet, wees stil. Vorm een lichte glimlach.
  2. Luister naar de geluiden om je heen. Hoor de natuur, auto’s rijden, mensen praten. Hoor de geluiden dichtbij. Luister naar je ademhaling.
  3. Sper je neusgaten. Ruik eens wat je ruikt. Ruik je gras en water als je buiten bent? Of ruik je binnen de geur van gekookt voedsel, de kattenbak, bloemen op tafel, het geurtje dat je op hebt gedaan?
  4. Doe je mond licht open. Proef de lucht. Proef de smaak in je mond. Stel je voor dat je een hap neemt van een schijf citroen.
  5. Wees je bewust van je lichaam. Voel je lijf van binnen. Voel waar het licht voelt en waar zwaarder. Voel hoe je borst op en neer gaat wanneer je rustig ademhaalt. Voel de lucht op je armen, je gezicht. Misschien voel je kou of warmte.
  6. Kijk dan eens om je heen. Zie alles wat heel dichtbij is. Je toetsenbord, computer. Tafel, stoel, handen. Kijk dan verder, naar de kamer, de kasten of als je in de tuin zit naar de struiken en bloemen. Kijk dan nog verder naar de wolken. Nog verder naar de lucht, het heelal. Stel je voor dat daarachter nog veel meer lucht en heelal is, je kijkt verder dan de sterren.
  7. Stop met stoppen. Aan alles komt een eind. Ga verder met je leven. Loop door, typ door, lees verder. Doe lekker wat je wil doen. Met een glimlach.

Vind je het leuk om te laten weten wat je ervaart bij deze oefening, schrijf het hieronder in het commentaarveld. Wil je je eigen oefening om te stoppen met ons delen dan ben je ook van harte welkom. Ik deel het graag.

Ga je nog op vakantie? Dan wens ik je een super tijd met veel stoppen en nieuwe ervaringen.

 

De volgende stap is: 2 – Motiveren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *