ENERGIE, stap 5 van SMILE


Risk moreEr wordt gezegd dat als je 100 procent geeft je ook 100 procent terug krijgt. Ik weet niet of dat waar is, maar wat ik wel heb ontdekt is dat als je iets gaat doen, WAT DAN OOK, als je in beweging komt, je ineens meer energie hebt.

Eigenlijk is dat gek, je gebruikt energie om wat te gaan doen dus je zou denken dat je het kwijt raakt. Maar je krijgt dan juist energie. Dit stuk gaat over in beweging komen, keuzes maken, dingen doen.

Deze tekst heeft me geraakt sinds ik het ontdekte. Je kent het waarschijnlijk wel. Bij mij thuis hangt het in de keuken waar ik het ieder dag tegen kom.

Ga direct naar:

SMILE
1 – Stop
2 – Motiveren
3 – Inspireren
4 – LOL (of laat het los)

Risk more

Risk more than others think is safe zegt me dat we in het ‘normale’ leven veel te terughoudend zijn.  Iets durven, dus aangaan ondanks dat je er angstig voor bent, heeft vaak niets met fysieke angst te maken zoals bij het bungee jumpen of parachute springen, maar veel meer met sociale angst. Wat zullen andere mensen er van denken? Ik heb ervaren dat als je je eigen angsten onder ogen ziet, en het dan toch doet, je met sprongen groeit als mens. Zoals meedoen met “Holland’s Got Talent”. Vol in de spotlights op een podium voor 800 mensen is best wel spannend, dat kan ik je wel vertellen. Maar door het aan te gaan heb ik ontdekt dat ik rustig op zo’n podium kan staan en dat ik zelfs niet eens knikkende knieën heb. Hoe heerlijk is dat! 

Waar ben jij angstig voor? En kun je een manier verzinnen om het toch te doen? Je hoeft niet gelijk voluit te gaan, denk aan babystapjes. Iedere stap die je zet is een overwinning en is het waard om gevierd te worden.

Care more

Care more than others think is wise zegt mij dat als je ergens om geeft je er ook vol voor kunt gaan. Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich goed kunnen voelen en ik weet dat dit eenvoudig kan door te lachen. Ik geloof dat mensen in staat zijn hun eigen geluk te creëren, door het goede gevoel te ervaren en daarvan uit de wereld te benaderen. Ik denk dat ik daarbij op mijn manier kan helpen. Dat maakt dat ik gedreven ben om deze verhalen te schrijven, om het boek te schrijven, om op pad te gaan, om lange dagen te maken en hard te werken. Als ik het gevoel heb dat ik bij iemand een verschil heb kunnen maken dan voel ik me gelukkig.

Waar geef jij om? Hoe ziet jouw betere wereld eruit? En wat kun jij doen om daaraan bij te dragen?

Dream more

Dream more than others think is practical doet me denken aan de tekst van Marianne Williamson: “onze grootste angst is niet dat we ontoereikend zijn, maar dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons licht, niet het donker in ons waar we bang voor zijn.” In mijn beleving houden we onze dromen te klein. Grote dromen zijn niet voor ons weggelegd maar voor grote mensen. Vooral diegene die het al bereikt hebben. Maar kun je je voorstellen dat ook zij ooit klein waren? Ik droom ervan om de lach te verspreiden over de hele wereld. Om mensen te leren dat zij zelf hun geluk kunnen creëren, omdat het niet afhangt van de omstandigheden maar alleen van je kijk erop. Ik droom ervan om met anderen die een belangrijke boodschap te vertellen hebben op een podium te staan. Daarnaast heb ik een boekje met honderd wensen. Daarin staan grote en kleine wensen en dromen. Wensen om dingen te leren, mensen te ontmoeten, landen en plaatsen te bezoeken en ervaringen om op te doen.

Ik daag je uit om zo’n lijst te maken. Doe je best om er honderd op te schrijven. Kom je er niet direct, dat geeft niet, je kan het altijd aanvullen. Schrijf ze op en kijk dan met enige regelmaat terug. Onlangs kon ik er weer een aanvinken (ik streep niets weg), op 1 januari deed ik mee met de nieuwjaarsduik. O ja, in dit geval hoef je niet creatief te zijn. Zie je een wens of droom van iemand anders die je aanspreekt, schrijf die dan ook op. Dromen en wensen zijn niet exclusief en als je ze kan delen met iemand is het dubbel feest.

Expect more

Expect more than others think is possible vertelt me dat we te weinig verwachten van het leven. Als we doen wat we denken dat er van ons verwacht wordt en we gaan in de tredmolen mee, dan valt er niet zoveel te verwachten. Dan bestaat het leven uit opstaan, onderweg zijn, werken, eten, bioscoopje, bezoekje, dagje uit, maar dan is blijft het daarbij. Maar omdat ik droom, mijn dromen verander naar doelen zodat ze niet in de lucht blijven hangen maar echt kunnen gaan worden, verwacht ik ook meer van het leven. Ik leer heel veel leuke mensen kennen, die mij veel te bieden hebben, ik ervaar dingen die ik anders nooit zou ervaren en ik zie veel van de wereld. Omdat ik in actie kom, stappen zet richting mijn doelen die eerder dromen waren, worden ze vervuld. Omdat het vaker gebeurt ga ik het verwachten. En als iets anders gaat dan ik had verwacht dan blijkt het vaak ook goed te zijn of zelfs beter.

Wat verwacht jij van het leven? Brengt het jou waar je van droomt? Zet jij de stappen die nodig zijn om een glimlach op je gezicht te toveren? Meer riskeren, meer geven, meer dromen en meer verwachten geven meer energie dan je voor mogelijk kan houden.

Wist je dat dromen en wensen die uitgesproken worden de neiging hebben realiteit te worden? In het commentaarveld schrijf ik de eerste tien wensen uit mijn boekje. Schrijf jij tien van jouw wensen erbij? Ik ben heel benieuwd, alvast hartelijk dank voor het delen.

Geef jezelf eens 12 lachlessen cadeau! In 12 stappen met 12 filmpjes leid ik je naar de lach.

Aanvragen >>

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Mooie tekst en zo waar!

  Bij mij blijft zwemmen met dolfijnen ook altijd op 1 staan, ondanks dat ik deze droom al diverse keren heb kunnen aanvinken!

  1. Dag Sunny,

   Bijzondere ervaring is dat, zwemmen met dolfijnen. Ook ik heb dat eerder gedaan, maar die zou ik wel vol willen vinken. Zo mooi. Dank je voor je reactie.

 2. 10 van mijn dromen (uit mijn boekje met meer dan 100 dromen) zijn:
  1. met dolfijnen zwemmen
  2. de zon niet zien ondergaan (bij de noorderkeerkring)
  3. Australië ontdekken
  4. leren handlezen
  5. de Dalai Lama ontmoeten
  6. goede cursussen kunnen geven
  7. financiële vrijheid beleven
  8. een gloednieuwe auto kopen (en uit de garage rijden)
  9. nieuwjaarsduik doen
  10. hardlopen