MOTIVEREN, stap 2 van SMILE

Hoe motiveer je jezelf? Hoe geef je jezelf een schop onder de kont? We zijn zo gewend om onze motivatie om in actie te komen van buitenaf te laten komen. Om te volgen wat je lichaam je aangeeft, of wat je omgeving voor je bedenkt.

Wanneer je wacht tot je voelt of het goed voelt om in beweging te komen dan gebeurt er waarschijnlijk helemaal niets. Er zijn tips en trucs om jezelf in beweging te krijgen. Of dat af te maken wat je wilde afmaken, om te lachen ook als je geen zin hebt om te lachen.

Ga meteen naar:

SMILE
1 – Stop
3 – Inspireren
4 – LOL (of laat het los)
5 – Energie

We weten dat het helpt wanneer de druk van buitenaf komt. Je krijgt een deadline op van een ander, je krijgt een ongeluk en ziet ineens alles in een ander perspectief, je ziet iets wat je echt heel graag wil hebben of je wordt bijvoorbeeld verliefd. Dit zijn allemaal omstandigheden waarbij je geneigd bent om in actie te komen. Je hoeft alleen niet te wachten totdat de wereld om jou heen dit veroorzaakt, er is een andere manier.

Zoek het op! Spreek met iemand af dat je elkaar verantwoording aflegt over je deadlines, je afspraken en je daden. Zoek mensen op met wie je kan lachen, zodat je het niet alleen hoeft te doen. Let op de signalen die je krijgt in het dagelijks leven, je zal merken dat als je goed luistert er signalen te over zijn. Een voorbeeld, dit blog had moeten verschijnen op donderdag 3 oktober. Nu was ik vorige week ziek en liep alles anders. Ach, een dagje later kan ook wel dacht ik nog. Dat weekend zat ik bij een training voor ondernemers waar ik met mijn uitstelgedrag geconfronteerd werd.

Doel bereiken

Stel dat je een doel hebt, dan ga je daar naar toe. Net als bij het pretpark doe je wat je moet je, je gaat in de rij staan. Wanneer je uit de rij stapt omdat je wel even klaar bent met wachten, je denkt dat het ergens anders sneller gaat, of je moet misschien even plassen, dan is de consequentie als je terugkomt dat je weer achteraan in de rij moet aansluiten. Zo moet ik dit ook voor mijn blog. Bij bloggen zijn ritme en regelmaat heel belangrijk. Als ik te lang verzaak, niet tijdig schrijf, dan is alles wat ik opgebouwd heb verdwenen. Hoog tijd dus voor dit blog.

Zijn signalen lastig voor je dan kan een vriend of je vriendin je heel goed helpen. Zij zijn altijd bereid om jou een schop onder je kont te geven als jij daarom vraagt. Ik heb een afspraak met een vriendin. Wij bellen of skypen iedere week met elkaar en bespreken elkaars doelstellingen, wat we gehaald hebben van die doelstellingen en welke consequentie het heeft als we het niet halen. We lachen daarbij wat af, twee vliegen in een klap.

Motiverende filmpjes of foto’s

Motivatie zonder referentie is lastig. Laat je dus helpen door buitenaf, maar zoek dat buitenaf zelf op. Laat je bijvoorbeeld motiveren door filmpjes op youtube of via je vrienden op Facebook. Wanneer je emotie voelt, ontroering of vreugde, dan raakt het iets in je en zul je eerder in actie komen.

Ik wil graag 3 dingen met je delen. Een foto, een bericht op facebook en een filmpje die mij op zo’n manier raakten dat het maakt dat ik glimlach en in actie kom.

1) Baby’s kunnen niet doen alsof. We lachen vanzelf mee of raken ontroert hierdoor. Een echte lach is er eigenlijk altijd eentje waarbij we automatisch mee moeten lachen. Het heeft iets te maken met het loslaten van controle en het ervaren van een gevoel van vrijheid.

2) Vroeger had ik een knuffelbeer. Niets anders. Dus toen deze kwijt was was ik niet te troosten. Gelukkig had een vriendin hetzelfde beertje, zelfs twee, en ik kreeg er een van. Dit werd mijn favoriete knuffel. Ik heb het nog, zonder ogen, oren en neus en het hoofd hangt aan een draadje. Wegdoen zal ik het nooit. Afgelopen maand zag ik op facebook het volgende berichtje, dat ontroerde mij. Ik hoop dat de beer en eigenaar weer samen zijn. 

3) Deze vrouw maakte diepe indruk op me. Je kan altijd meer dan je denkt, je kan altijd beginnen, het is nooit te laat.

Wat motiveert jou? Hoe kom jij in beweging? Deel jouw tips hieronder in het commentaarveld, ik wil graag van jou leren.

 

De volgende stap is: 3 – Inspireren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.