Radio 2 – KRO NCRV

Interview KRO-NCRV radioschool 4sept16Een paar dagen geleden werd ik geïnterviewd door Tessa Ranzijn en Stijn van Nuland van de KRO-NCRV radioschool. Hoe start je de lach?

> Wat is lachyoga?

Lachyoga helpt je lachen zonder reden. We zijn gewend dat we een reden nodig hebben om te lachen, maar de lachyoga draait dat om. Je leert lachen zonder reden, de pret volgt daarna.

> Je houdt je lichaam voor de gek?

Klopt. In de lachclub zeggen we dan ook: ‘fake it until you make it’.

> Hoevaak ‘heb je les’?

De mensen van de lachclubs komen ongeveer een keer in de maand bij elkaar. Dat is in Nederland het best haalbaar. Enkele lachclubs openen twee keer per maand en eentje zelfs iedere week, net als bij een reguliere yogales. Maar de lach is toch nog wel wat spannender en we zijn in Nederland “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”. In India, waar dit vandaan komt, daar lachen ze iedere dag ’s morgenvroeg in het park.

> Stijn is bang dat het dan een overload is en dat dan de kracht ervan afgaat. Hoe zit dat?

Het wordt juist gemakkelijker. Hoe vaker je het doet hoe gemakkelijker je lacht. Dus eigenlijk zouden de lachclubs vaker bij elkaar moeten komen. Maar ja, je wil toch een groep bij elkaar hebben, in je eentje lachen is best bijzonder, dat doe je toch minder snel.

> Waarom besloot je om lachtherapeut te worden?

Zoals zoveel dingen, bij zoveel mensen, het kwam op mijn pad. Ik dacht: “dit is het! Het is zo simpel, het is zo toegankelijk, het is zo leuk, ik breng eigenlijk altijd de blijde boodschap. En iedereen kan het.” Niet iedereen wil het en dan denk ik, ach, het is een optie om het wel te doen maar het moet niet. Ik lach graag met mensen die graag willen lachen.

> Mensen moeten soms even over de drempel heen?

Ja, want als je lacht dan laat je iets van jezelf zien. Dat is best spannend.

> Lach je fulltime?

Ja, ik ben er de hele dag mee bezig. Ik ben niet iedere dag op pad om te lachen, ik schrijf ook boeken en geef les.

> Wat deed je voor je dit ging doen?

Hahahaha, ik was boekhouder. Dat is echt iets heel anders. Maar de lach maakte wel dat ik meer in balans kwam. Het denken, de denkrimpels aan de ene kant, werden opgelost door de lach aan de andere kant.

> Een voorproefje op de lach?

Trek je mondhoeken naar je oren, laat je tanden zien, kijk of je de rimpeltjes naast je ogen voelt en maak eenvoudig het lachgeluid: “hahahahaha”.

Zo simpel is de lach.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Werk, leven en spelen. Bookmark de permalink.