Jantje lacht, Jantje huilt

JantjehuiltsmileyJantje lacht, Jantje huilt. Kinderen kunnen van het ene op het andere moment in lachen uitbarsten en het volgende moment in huilen. En andersom.

Trouwens, niet alleen kinderen. Het gebeurt me vaak dat een deelnemer bij een lachworkshop zich tranen met tuiten lacht. Lekker toch?

Maar hoe kan dat?

Angst en opwinding

Weet je het verschil tussen angst en opwinding? Er zijn veel overeenkomsten. Je ademhaling verandert, je spieren komen in een staat van alertheid, je kan niet meer stil blijven staan, het zweet breekt je uit.

Maar het verschil is de richting van de ademhaling. Bij angst houd je de adem in, en bij opwinding adem je juist uit.

De tip voor mensen met bijvoorbeeld podiumvrees is dan ook om te letten op de ademhaling en dan uit te ademen. De angst neemt daardoor vanzelf wat af.

Lachen en huilen

Huilende mensen houden hun adem vast. Misschien ken je het zelfs van jezelf, de adem stokt in je keel. Je probeert het huilen in te houden en daardoor houd je je adem in.

Wanneer je huilt en uitademt, dus lekker door huilt, dan kun je merken dat een huilbui vervaagt in een huilvlaag en helemaal niet zo lang duurt. Meestal maar 90 seconden.

En het kan zelfs overslaan in lachen. Lachen is uitademen ten top. Bij de slappe lach kun je bijna niet meer, buikpijn van het lachen en happen naar lucht.

Limbisch Jantje lacht, Jantje huilt

Limbisch Jantje heeft salsa in zijn lijf. Het beweegt, is ritmisch en onvoorspelbaar tegelijk. Salsa is als het leven zelf. Een kloppend hart in het ritme van de ademhaling.

Hoe kan de lach zo overslaan in huilen? Of andersom?

In je hersenen is het limbische systeem verantwoordelijk voor je gevoelsmatige reactie op van buitenaf inwerkende factoren. Het stuurt die informatie door naar je zenuwstelsel die overeenkomstig reageert.

Bij angst houdt deze dus de adem in en bij de slappe lach ademt het zoveel mogelijk uit.

hersenen

Je limbische systeem is de regelkamer voor leren en vergeten, ontzetting, woede en extase, voor zweten en sidderen, voor rood worden en verbleken, lachen en huilen, lust en frustratie, honger en dorst, voor geborgenheid en voor vijandigheid, haat en ons seksuele gedrag.

Zenuwcellen die onderdeel zijn van het limbische systeem zorgen ervoor dat je ook zo kan overslaan van de ene kant naar de andere. Zo kan het dus voorkomen dat je tijdens de slappe lach de tranen over de wangen rollen en dat je tijdens een huilbui ineens de slappe lach kan krijgen.

Wist je trouwens dat je het proces kan omkeren? Door te lachen activeer je via je zenuwstelsel je limbisch systeem. En die voelt zich dan heerlijk ontspannen en plezierig.

Jantje lacht, Jantje huilt. Ik vond dit schattige liedje van Henk Snijders voor je.

 

Heb jij ervaringen met Jantje huilt, Jantje lacht? Of heb je een leuk filmpje te laten zien? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder en laat ons meegenieten met de golven van het leven.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap, Werk, leven en spelen. Bookmark de permalink.

2 reacties op Jantje lacht, Jantje huilt

  1. Novadomus schreef:

    Wie weet krijg ik dat limbisch systeem ook wel een keer.

Reacties zijn gesloten.