Waarom zouden we lachen

One good laugh a dayWaarom zouden we lachen? En waarom zouden we gebruik maken van lachyoga?

Vandaag vroeg ik aan een groep lachers waarom we zouden lachen. Want waarom zouden we dat eigenlijk doen? Het hoeft niet, en het kan wel. De antwoorden die ik het meest hoor, zo ook vandaag zijn, ontspanning, plezier, buikspieren trainen, aanmaken van dat stofje (endorfine) en gewoon lekker. Al deze voordelen zijn niet alleen ideeën die we hebben, ze zijn ook wetenschappelijk aangetoond. Maar…

Ononderbroken lachen

Om de wetenschappelijk bewezen voordelen van lachen te ervaren moeten we tenminste 10 minuten ononderbroken lachen. Omdat we bij lachyoga gebruik maken van de lach als oefening, kunnen we deze lach zo lang maken als we zelf willen. Een natuurlijke lach komt normaal gesproken slechts een paar seconden en is niet genoeg om de fysiologische en biochemische processen in ons lichaam op gang te brengen.

Stel je voor

Stel je voor: je zit in het theater. Je hebt net lekker gegeten en je doezelt wat weg in de zachte, rode pluche stoel. Er rolt een grap uit de mond van de komiek op het podium. Je lacht, want het is heel grappig. Maar duurt die lach lang? Nee natuurlijk. Je hinnikt wat en valt weer stil. Deels omdat je wil horen wat er verder nog gezegd wordt en deels omdat je eigenlijk wel lekker weg zit te zakken.

Die paar seconden lach is niet genoeg om endorfine aan te maken, om je bloed sneller te laten stromen, om het warm te krijgen, om meer zuurstof op te nemen. Al deze beloofde voordelen komen pas na ongeveer tien minuten goed doorlachen.

Hoe

Om de gezonde voordelen van lachen te ervaren moet het lachen luid zijn en vanuit je buik komen. Het is niet altijd sociaal geaccepteerd om zo hard te lachen, daarom zijn er lachclubs om een veilige omgeving te bieden waarin iedereen luid en naar hartelust kan lachen.

De natuurlijke lach die in ons leven opduikt is afhankelijk van veel redenen en voorwaarden en er zijn niet veel redenen om te lachen. Dit betekent ook dat we het lachen over laten aan het toeval, soms gebeurt het, soms niet. In een lachyogaclub laten we het lachen niet over aan het toeval, we doen het omdat we ons verbinden met de lach. Dit is een gegarandeerde weg om de gezondheidsvoordelen van het lachen te ervaren.

10 minuten thuis oefenen

Robert Rivest is een collega die heel actief is met lachyoga. Hij reist de hele wereld over en deelt veel met ons. Dit is een sessie die je thuis kan doen. Lekker 10 minuten lachen en je voelt je daarna fantastisch!

 

Een tijdje geleden schreef ik ook een artikel over het waarom van de lach. Hierbij staat een leuk filmpje van onze collega Albert Nerenberg, de laughologist, die in een studio uitlegt hoe de lach gehackt is. Naar artikel >>

 

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap met de tags , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Waarom zouden we lachen

  1. Josephine schreef:

    Vandaag heb ik spontaan mee gedaan met de video.
    Ik vond het raar om nep te gaan zitten lachen en het wekte geen echte lach bij me op.
    Het stukje met de telefoon vond ik wel grappig om te tonelen.
    Na de lachoefeningen begon ik vreselijk te gapen en dat voelde prettig. Ik heb weleens begrepen dat je tijdens gapen van alles los laat.
    En grappig om te merken dat mijn gezicht nu wel net zo voelt als na een echte lachbui.

    Ik ga deze video opslaan en nog maar eens meedoen.
    Saskia, is het zo dat je na een tijdje wel echt gaat lachen of maakt het eigenlijk helemaal niet uit?

    • Saskia van Velzen schreef:

      Hoi Josephine,

      Goed hoor, meedoen met de video. Het is gek he, neplachen? Maar inderdaad, je lichaam kent het verschil niet en voelt daardoor naderhand net zo aan als na een echte lachbui. Misschien ga je na een tijdje wel echt lachen, misschien niet. Het maakt niet uit, tenslotte gaat het om de positieve effecten die je lichaam ervaart, ook als het nep is.

  2. adriana schreef:

    Wat een heerlijk fimpje om de dag mee te beginnen! ☺

Reacties zijn gesloten.